marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zimska nega psa

Pošlji prijatelju

ženska s kučmo in malamutFotolia

Je že res, da nosijo lastno krzno, a živali so na mraz občutljive prav tako kot mi.

Glavno navodili pri zimski oskrbi psa je, da moramo uporabljati zdravo pamet. Pomisliti je treba na obliko telesa psa (glede na pasmo), njegovo starost, splošno zdravje ter okolje, ki ga je sicer vajen – od vsega je namreč odvisno to, kako bo prenašal mraz. (In enako seveda velja tudi za mačke.)

Zimski sprehod

Ko se s psom odpravite ven, je najbolje, da sledite njegovemu obnašanju. Opazujte psa. Če gre za »zimsko« pasmo, na primer samojeda ali malamuta, bo ta verjetno užival v snegu in mu mraz dolgo ne bo prišel do živega, saj je njegovo telo narejeno prav za takšne pogoje. Verjetno bo prej zeblo vas kot njega. Kadar vaš pes ni takšne pasme, da bi mu bila sneg in mraz vir največje sreče, pa opazujte, kdaj se pes prične tresti. Psi namreč na mraz reagirajo povsem enako kot mi, torej se pričnejo instinktivno tresti, da bi s takšnim gibanjem mišic proizvedli toploto. To je torej znak, da morate s psom nazaj na toplo.

Ko se prične zima, seveda ne gre pozabiti na tisto, kar ljudje uporabljamo že tisoče let – oblačila. Majhni pasji puloverčki in plaščki namreč pse, ki jih hitro zebe, res zavarujejo pred mrazom ter ogrejejo. Prav tako velja razmisliti o pasjih škorenjčkih oziroma copatkih, ki zaščitijo občutljive tačke pred mrazom in ledom (pri«zimskih« pasmah pa blazinice tačk psu namažite z zaščitno kremo). To pa ne velja zgolj za miniaturne pasme kot so čivave – tudi veliko psov velikih pasem ima telesno konstitucijo in dlako, ki nista namenjeni zimi (na primer hrti ali dobermani). Še zlasti je zaščita v obliki oblačila nujna za vse hišne pse – torej tiste, ki so navajeni biti na toplem.

Ko se vrnete s sprehoda

Ob prihodu nazaj v hišo, je potrebno najprej preveriti kužkove tačke. Morda to psu res ne bo všeč, a nujno je, da odstranite sneg, led in sol, ki so se nabrali na dlakah med blazinicami. Tačke psu tudi operite in namažite z negovalnim mazilom.

Če je pes moker, ga morate seveda osušiti. Pri kratkodlakih psih bo dovolj, če jih pošteno zbrišete z brisačo, pri dolgodlakih pa vzemite v roke sušilnik za lase in ga nastavite na najmanjšo možno moč. Psu dlake počasi osušite, saj se le tako ne bo prehladil ali imel neprijetnega vonja.

Če sumite, da je psa zunaj prekomerno zeblo ali je morda celo dobil ozebline, bodite previdni. Če je njegova koža rdeča ali nenavadno bleda in na dotik hladna, je nikar ne drgnite in nanjo ne nanašajte vroče vode. Raje prizadeto mesto zavijte v toplo vlažno brisačo in pokličite veterinarja.

Hranjenje v hladnem vremenu

Pozimi potrebuje pes več hrane, še zlasti, če je veliko zunaj – ohranjanje telesne toplote namreč zahteva veliko kalorij.

Nikar ne pozabite na posodo z vodo – to se pozimi zgodi kar precej lastnikom psov. Pes namreč pozimi ne sme piti vode, ki je zaradi mrazu ledeno hladna. Če psa že sicer zebe, potem pa pije še ledeno vodo, bo gotovo oslabel ali zbolel, saj ga bo zeblo tako od zunaj kot od znotraj. Psu torej redno ponudite mlačno vodo oziroma vodo segreto na telesno temperaturo, ali pa povprašajte v trgovini s potrebščinami za male živali za sklede za vodo, ki so ogrevane.