marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zanimivosti o mačkah

Pošlji prijatelju

maček s sončnimi očaliFotolia

Vsak ljubitelj mačk lahko izboljša svoj »mačji IQ«, če si prebere nekaj zanimivosti o njihovem vedenju.

Zakaj mačke lovijo svoj rep?

Morda je res videti trapasto in simpatično, a v resnici ni na takšnem obnašanju nič prijetnega. Lovljenje repa lahko kaže na zdravstven in vedenjski problem, vsekakor pa ne spada med običajno mačje obnašanje. Lahko gre za infekcijo ob anusu, nevrološko bolezen ali težave s hrbtenico, kaže pa lahko tudi na duševne težave. Lovljenje repa je lahko tudi znak agresije ali napetosti. Kakor koli – igra je najmanj verjeten razlog, zato je v takšnem primeru dobro obiskati veterinarja.

Ali mačke sanjajo?

Prav verjetno je, da res, vendar žal ne moremo vedeti, o čem. Mačke gredo med spanjem gotovo skozi REM fazo (fazo hitrih očesnih gibov), ki pri ljudeh pomeni, da sanjajo – torej za mačke verjetno velja enako. Pri mačkah se v fazi REM tako kot pri ljudeh lahko pojavijo motnje, tako lahko pride med sanjanjem do iztrebljanja, agresije proti lastniku in celo mesečnosti! No, tega, da lahko tudi mačke nosi luna, do sedaj gotovo niste vedeli …

Je res, da so mačke izjemno radovedne?

mačke gotovo ves čas ne posedajo naokoli in čakajo, da bo čas za naslednji dremež. Sicer veliko spijo, a po naravi so zveri, torej rade lovijo in raziskujejo. Vsekakor so radovedne o svojem okolju. Hočete dokaz? Prinesite v dnevno sobo božično drevesce! In če je vaše drevesce naravno, ne bodite presenečene, če bodo že ob samem vonju iglavca hotele splezati nanj.

Zakaj mačke »gnetejo«s tačkami?

To je spomin na njihovo najrosnejše otroštvo. Mlade mucke med sesanjem mleka pri svoji materi s tačkami »gnetejo« njene dojke, s čimer stimulirajo mlečne žleze, da proizvajajo več mleka. Takrat so mačkice seveda zelo zadovoljne – so varne in site. Odrasle mačke to »otročje« početje ohranijo in pričnejo »gnesti« s tačkami, kadar so še posebej srečne ali jim je še posebej udobno.

Ali mačke res vedno pristanejo na tačkah?

Res. Čele padejo z dovolj velike višine, da imajo dovolj časa, da se »poravnajo«. Da bi se v zraku obrnile in pristale na tačkah, potrebujejo vsaj 75 centimetrov – torej jim pristanek na nogah ne bo uspel, če na primer padejo iz otroškega naročja. Štirinožni pristanek pa seveda ne pomeni, da se mačka pri pristanku ne bo poškodovala. Padci z velikih višin kljub pristanku na tačkah pripeljejo do zlomljenih nog ali medenice, poškodbe pa so lahko tudi hujše in usodne. Torej mačkinih »zračnih manevrov« nikar ne testirajte!

Zakaj se mačke drgnejo ob naše noge?

S tem nas mačke označijo za svoje. Ko se mačka z glavo podrgne ob naše noge, na nas pravzaprav odloži feromone – torej označi svoj teritorij. Tako druge mačke vedo, da ste že »oddani«, prav tako pa sama, kadar na vas prepozna svoj vonj, dobro ve, da je na varnem. Seveda pa so mačke tudi pametne in se hitro naučijo, da lahko z drgnjenjem ob naše noge dosežejo še eno – takoj jih nahranimo! Torej se lahko mačka muza (in nam pusti kup dlake na hlačah) zato, ker nas označuje za svojo lastnino, ali pa hoče zgolj povedati, da je lačna.