marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Rešitve najpogostejših težav z ljubljenčki

Pošlji prijatelju

pes na zgrizenem in strganem foteljuFotolia

Ljubljenčki imajo tudi navade, ki nas spravljajo ob živce. Kako jih lahko rešite in ljubljenčkom na (prijazen) način pokažete, kdo je šef?

Težava: mačka prevrača skledo s hrano

Kadar postrežete mački njen obrok v plastični posodici, ima ta popolnoma prav, da jo prevrne in raztrese hrano. Plastika je nehigienska in v takšnih posodah se hitro naberejo bakterije, poleg tega pa je posodica lahka, zaradi česar se mački pri hranjenju premika ter s tem ovira njeno hranjenje. Če mačka ni mladiček in posode ni prevrnila, ker se želi s hrano igrati, potem se je posoda verjetno prevrnila zgolj zato, ker je premalo stabilna ali prelahka.

Rešitev je, da mački hrano ponudite v posodi iz nerjavečega jekla ali težke keramike, ki je oblikovana tako, da je stabilna. Kadar se mlada muca s hrano igra, pa je rešitev precej očitna – hrano ji ponudite takrat, ko je lačna, kadar se igra, pa ji posodo odvzemite.

Težava: mačka si brusi kremplje na zofi

Mačke praskajo stvari in si brusijo kremplje, da označijo svoj teritorij, poleg tega pa morajo tudi redno odstranjevati zgornjo plast krempljev, ki je stara ter izrabljena. Mačke, ki se gibljejo zunaj, to običajno opravijo na drevesnemu deblu ali kosu lesa, notranje mačke pa se najraje lotijo oblazinjenega pohištva ali preprog.

Mački začasno preprečite dostop do zofe ter ji kupite poseben pripomoček – steber, ovit z vrvjo ali podobnim materialom, namenjen prav brušenju krempljev. Nekatere mačke so zadovoljne že s škatlo iz valovite lepenke, sicer pa jim doma lahko pripomoček za brušenje naredite tudi tako, da na leseno desko nalepite kos filca ali tapisona. Prav tako preverite, kakšen način brušenja krempljev vaši mački bolj ustreza – nekatere raje praskajo stvari, ki ležijo na tleh, druge se želijo pri tem dvigniti, kot bi praskale drevesno deblo. Pripomoček za brušenje krempljev na začetku postavite prav poleg zofe oziroma tistega kosa pohištva, ki ga je mačka praskala, ter pohištvo zaščitite. Ko se mačka na nov »brusilnik krempljev« navadi, pa ga lahko prestavite v kakšen manj opazen kotiček.

Težava: pes vedno laja, če kdo pozvoni

Veliko pasem laja, da bi s tem opozorile, da se je »domačemu krdelu« približal vsiljivec. Ker naj bi ga lajanje odgnalo, pes pravzaprav laja z zelo dobrim namenom. To pa pripelje do začaranega kroga: zvonec zazvoni, pes laja, poštar vam za vrata zatakne listek in odide, pes pa si misli, da je opravil svoje delo – in ker je bil učinkovit, naslednjič nadaljuje.

Pričnite počasi. S prijateljem ali družinskim članom se dogovorite, da pride do vrat in po njih rahlo popraska, da to pri psu ne povzroči lajanja. Pohvalite ga in mu dajte nagrado. Nato stopnjujte intenzivnost – do trkanja in nazadnje zvonjenja. Pes se bo kmalu naučil, da dobi nagrado in pohvalo, če ne laja, nato pa ga zgolj še odvadite vsakokratnega nagrajevanja – vaša pohvala mora zadostovati. A saj veste – starega psa je težko naučiti novih trikov, zato bodite potrpežljivi.

Težava: pes se polula, ko pridete domov

Morda gre za zdravstveno težavo, zato naj psa najprej pregleda veterinar. Prav tako pa gre lahko za tako imenovano submisivno uriniranje, s katerim vam pes sporoča, da vam noče nič hudega in vam je podrejen. To je zlasti značilno za mladičke in mlade pse.

Ko pridete domov, dajte psu čas, da se umiri, ter ga pustite za ograjico med vrati. Nato se mu približajte počasi in ritensko, ko pridete do njega, pokleknite in ne vzpostavite kontakta z očmi. Tako bo mali kuža vedel, da niste grožnja, ki se ji je treba takoj podrediti. Nato peljite psa ven.

Težava: hrček vso noč teče na kolescu

Hrčki so nočne živali. Čez dan spijo, ponoči pa telovadijo in ropotajo, saj naj bi v naravi pretekli vsaj dva kilometra.

Tega maratona ne boste mogli zaustaviti, zato naj bo hrček čez noč v tihi, rahlo osvetljeni sobi, ki je daleč od spalnih prostorov, njegovo kolesce pa naj bo kakovostno, da ne bo po nepotrebnem škripalo. Najmanj hrupa povzročajo plastična kolesca, največ pa kovinska. Kadar kolesce škripa, tečaj namažite z malo olivnega olja.