marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prihranite pri stroških z ljubljenčki

Pošlji prijatelju

ženska striže belega kodraFotolia

Hrana in priboljški

Hrano kupujte v velikih pakiranjih in hranite v dobro zaprtem zaboju, ki ne prepušča zraka.

Ne kupujte poceni hrane, da bi prihranili – ta hrana ima slabo hranilno vrednost in je polna umetnih dodatkov. Preberite etiketo, kajti mačke in psi morajo uživati meso, ki naj bo glavna sestavina, ne pa žitarice. Slaba hrana pomeni, da bo vaš ljubljenček imel hitreje zdravstvene težave zaradi prekomerne teže ali bolezni, zato boste morali pogosto plačevati zdravila in veterinarja. Ljubljenčka tudi ne hranite s hrano za ljudi (marsikatero živilo, ki ga vsak dan uživamo, je za pse in mačke celo strupeno).

Suha hrana oziroma »briketi« je cenejša od hrane v vrečicah ali konzervah.

Sami specite pasje piškote – na spletu boste našli cel kup receptov.

Nega

Ljubljenčka sterilizirajte oziroma kastrirajte, razen, če zares želite imeti leglo. Z mladički je namreč kar precej stroškov, poleg tega boste tako tudi zmanjšali možnost nekaterih vrst raka pri ljubljenčku.

Cene zdravil primerjajte – pokličite več klinik in raziskujte na spletu. Enako velja za cepljenja, sredstva proti zajedavcem in podobno. Vsekakor pa se cepljenjem ne izogibajte, da bi prihranili – če želite zdravega ljubljenčka, ki bo dočakal primerno starost, so nujna.

Ljubljenček naj ima enkrat letno temeljit pregled pri veterinarju – če boste z zdravljenji bolezni pričeli v začetni fazi, bo zdravljenje tako cenejše kot bolj uspešno.

Do veterinarja bodite zelo prijazni – tako si lahko kdaj prislužite kakšen dodaten popust ali brezplačno storitev. Prosite ga, naj vam pokaže, kako lahko v nekaterih primerih ljubljenčku pomagate sami, da vam ne bo treba za vsako majhno stvar do klinike, temveč boste ljubljenčka lahko oskrbeli sami.

Psa sami kopajte in sami strizite. Samo malo vaje je potrebno, pa lahko poskrbite tako za njegovo dlako kot kremplje.

Kadar odidete od doma, ne peljite ljubljenčka v pasji hotel. Raje najemite osebo, ki bo medtem živela v vaši hiši in ljubljenčka hranila ter sprehajala (in vam sproti še zalila rože in odganjala vlomilce).

Ljubljenčku redno čistite zobe – tako se boste izognili stroškom za čiščenje zob pri veterinarju oziroma stroškom za zdravljenje bolezni, do katerih pripelje slaba ustna higiena.