marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Posvojitev mucke iz zavetišča

Pošlji prijatelju

mucka spi na hrbtuFotolia

Pomembne informacije

Več, kot veste o mački, bolje za vas. Za začetek vprašajte, kako je prišla mačka v zavetišče. Jo je kdo našel, ko se je že dlje časa potepala po mestu, jo je pri tem zbil avto, so jo našli kot podhranjenega mladička, jo je prinesel nekdo, ki ne zmore več skrbeti za njo …?

Pozanimajte se o naslednjem:

- Je mačka sterilizirana oziroma kastrirana?

- Je mačko pregledal veterinar? Kakšno je njeno zdravstveno stanje?

- Je bila mačka cepljena? Vam bodo dali potrdilo?

- Je mačka dobila zdravilo proti glistam?

- Kakšno vrsto hrane običajno uživa?

- Je navajena na iztrebljanje v mačjem stranišču?

- Kakšna so pravila zavetišča glede morebitnega vračila živali?

Prihod domov

Preden se mačka pridruži družini, si zagotovite vse potrebščine – od mačjega stranišča do hrane. Prav tako se lahko odločite, da jo boste dali pregledati še veterinarju, ki mu zaupate (ki na primer skrbi za vaše druge živali), ter tako pridobili drugo mnenje o njenem zdravju.

Najboljši način za uvajanje mačke v nov dom je, da jo imate prvih nekaj dni zgolj v eni sobi, kjer se lahko privaja na novo okolje in nove ljudi, ne da bi se počutila ogroženo. To naj bo prostor, kjer se bo sicer lahko družila z vami, vendar pa bo tudi imela svoj mir – izognite se na primer hodniku, kjer se bo zdrznila vsakič, ko bo prišel nekdo mimo nje.

Če imate otroke, naj ti ne silijo v mačko. Kadar želijo biti v njeni družbi, naj počasi in tiho pridejo do nje, sedejo in počakajo, da mačka sama pokaže zanimanje za njih oziroma željo po ljubkovanju. Otrokom povejte, da muce potrebujejo mir, ter jih spodbujajte, da mački dajo kakšen priboljšek ter pomagajo pri njenem hranjenju, saj jih bo tako bolj vzljubila.

Mačka bo pripravljena,, da razišče večji del vašega doma, ko redno uporablja mačje stranišče, redno pije in je, pride sama do vas,kadar si želi pozornosti, hodi po stanovanju z visoko dvignjenim repom ter sproščeno spi in se pri tem ne boji pokazati trebuščka.

Se vam po vsem, kar ste prebrali, zdi posvojitev mucke precejšnje delo? Ljubitelji živali vemo, da v resnici ni tako, poleg tega pa boste za svoj trud bogato poplačani z leti prijetne družbe razumevajoče mačje prijateljice.