marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pasja oblačilca – kdaj in kakšna so potrebna?

Pošlji prijatelju

pes v puloverju s kapucoFotolia

Morda se vam zdi, da so pasja oblačila traparija, ki se poda trapastim pasjim lastnikom. Nenazadnje imajo kužki po naravi dlako, ki jih ščiti pred vremenskimi vplivi. Pa vendar – pasje bundice in puloverčki niso le izkaz modnega okusa, temveč so tudi po mnenju veterinarjev za nekatere pasme v hladnih dneh nuja.

Zakaj oblačila?

Dandanes psi ne živijo tako kot so nekoč – ljubljenčki so se privadili življenjskemu slogu modernih lastnikov, in ta življenjski slog pomeni tudi okolje, v katerem je klima nadzorovana – poleti svoje domove hladimo, pozimi ogrevamo. Zaradi tega se je »pasja psihologija« spremenila in se navadila na okoljske standarde ljudi. To pa pomeni, da tudi veliko psov pozimi potrebuje dodatno zaščito – nenazadnje tudi vi niste enako oblečeni tako v toplem stanovanju kot na sprehodu skozi snežno pokrajino. Tako kot bi zunaj v kratkih rokavih zeblo vas, lahko zebe tudi vašega psa – in gotovo ste opazili, da se nekateri kužki na mrazu hitro tresejo in komaj čakajo, da se bodo spet vrnili na toplo.

Če želite najboljše za svojega psa, naj vam torej nikar ne bo nerodno glede tega, kaj si bodo mislili sosedje in znanci – pomislite na to, da ravnate v dobro svojega prijatelja. A kako vedeti, ali spada vaš pes med tiste, ki oblačila zares potrebuje? Razmišljajte logično – to je odvisno od pasme (oziroma genetike) in okolja, v katerem živite.

Kateri psi potrebujejo oblačila?

Razmislite o kužkovi pasmi, velikosti, starosti, zdravstvenem stanju in podnebju, v katerem živite.

Najpogosteje potrebujejo oblačila psi majhnih pasem, vitkejših pasem in kratkodlakih pasem. To pomeni, da pozimi ni treba obleči le čivave, pinče in terierčke – tudi velike pse kot so dalmatinci, lahko pošteno zebe. Poleg tega potrebujejo oblačila pogosto tudi psi, ki sicer imajo daljšo dlako, a jo imajo na kratko pristriženo (na primer pudlji).

Res je, da je pomembna tudi velikost – manjše pasme prenašajo hladne temperature po naravi precej težje kot velike pasme.

Oblačila so priporočljiva za starejše pse, bolne pse, pse s slabšim imunskim sistemom ter pse, ki okrevajo po bolezni ali operaciji (zaradi katere so jim verjetno del kožuha tudi obrili) oziroma so izgubili veliko dlake (zaradi bolezni ali po kotenju).

Kaj pa »zimski« psi?

Psi »zimskih pasem«, ki imajo dlako in poddlako, na primer aljaški malamuti ali samojedi, pa tudi bernardinci, oblačil seveda ne potrebujejo – vsaj dokler so temperature višje od -15 stopinj. Če boste psa z dolgo gosto dlako ali psa, ki izvira iz hladnih področij oblačili, mu boste zgolj škodili (dejansko se lahko pregreje!), zato se puloverčkom odpovejte, vsekakor pa lahko tudi takšnemu psu med dolgimi sprehodi zaščitite tačke pred snegom, ledom in soljo na cesti s copatki oziroma škorenjci.

Pri teh psih seveda upoštevajte osnovna pravila zimske nege psov – več preberite tukaj.