marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Otrok in mačka – poskrbite za ujemanje

Pošlji prijatelju

deklica bere knjigo v postelji, poleg leži siva mačkaFotolia

Prihod dojenčka v družino z mačko

Marsikatera nosečnica se sprašuje, kako se bo obnašala mačka, ko bo iz porodnišnice prišla z dojenčkom. Gotovo ste že slišali zgodbice o tem, da gredo mačke rade v posteljico k dojenčkom in jih pri tem po nesreči zadušijo. Brez skrbi – to so res zgolj zgodbice. Vendar pa velja, da lahko pri dojenčkih pride do nepojasnjene smrti v posteljici, zaradi česar je nujno, da spijo na trdnem ležišču, spijo na hrbtu ali boku ter v posteljici nimajo plišastih živali. Torej verjetno ni odveč, če tudi mačke ni v postelji – muci ne dovolite spati z otrokom, dokler ni ta star vsaj tri leta.

Nekatere mačke imajo na začetku pri privajanju na dojenčka težave. Novi starši so pogosto utrujeni in obremenjeni z otrokom, mačka, ki je bila prej v središču pozornosti, pa je nekoliko odrinjena ob stran. Če se tega zavedate in veste, da lahko pride do težav, boste mački pomagali tako, da ji otroka »predstavite« postopoma – vsake toliko že pred rojstvom otroka prinesete kak kos otroškega pohištva in opreme, da se privadi. Ko pride novorojenček iz porodnišnice, si vzemite vsak dan tudi nekaj časa za mačko – da jo crkljate, krtačite in se z njo igrate. Privajanje lahko traja mesec dni ali tudi dlje. Vsekakor pa mucke nikoli ne prinesite domov istočasno kot dobite otroka.

Skrb za zdravje

Večina zdravstvenih težav, povezana z mačkami in otroci, se nanaša na mačje iztrebke. Če so otroci z njimi v stiku, se lahko okužijo s toksoplazmozo in še nekaj drugimi boleznimi, zato otroku ne dovolite čistiti mačjih iztrebkov oziroma jih opozorite, da se iztrebkov ne smejo dotikati, če jih najdejo na dvorišču. Prav tako poskrbite, da bo vedno dobro pokrit otroški peskovnik za igro, ki ga mačke sicer tudi rade uporabijo za svoje stranišče.

Mačka naj bo cepljena po programu, da ne bi na otroka prenesla na primer stekline, prav tako pa mesečno redno poskrbite za sredstva proti parazitom. Mački nanesite na kožo zatilja vsak mesec »ampulo« proti klopom in bolham – najbolje zvečer, ko gredo otroci v posteljo, naslednji dan pa jim prepovejte, da bi se mačke dotikali.

Otrok se lahko od mačke (in drugih kosmatinčkov) okuži tudi z glivicami, ki povzročajo mikrosporijo. Te povzročijo kožne spremembe in srbijo, vendar za sicer zdravega otroka niso nevarne in jih je možno odpraviti z mazilom proti glivicam, zgolj v redkih primerih so potrebna tudi oralna zdravila.

Skrb zbujajo tudi mačji ugrizi in praske. Če pride pri njih do okužbe z bakterijami, lahko to zahteva antibiotično zdravljenje. Kadar mačka otroka oprasne, torej prasko vedno dobro očistite, če pride do bolečin, vnetja in povišane temperature, pa otroka peljite k zdravniku. Vsekakor je najbolje, da praske in ugrize preprečite tako, da otroka poučite, kako naj z mačko ravna in mu poveste, kdaj naj jo pusti pri miru oziroma se ji umakne. Otrok naj se z mačko tudi nikoli ne igra brez vašega nadzora in se ne dotika neznanih oziroma potepuških mačk.