marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Največje napake lastnikov psov

Pošlji prijatelju

učenje psa, ženska psu žuga s prstomFotolia

Izognite se najbolj običajnim napakam, da vas bo štirinožni prijatelj lahko razveseljeval, hkrati pa bo lepo vzgojen in zdrav.

Spontan nakup ljubljenčka

Mladiček, ki ste ga ravno videli, je morda res ljubek in vam orosi oči – vendar pa ni nujno, da je to pes, ki ustreza življenjskemu stilu vaše družine.

Preden prinesete domov ljubljenčka, se dobro informirajte. Vsak pes ima svoje potrebe in nekatere so specifične za posamezne pasme psov – terierji na primer zelo radi kopljejo. Če obstaja pasma, ki vas zanima, si o njej preberite v knjigah ter na spletu, prav tako pa se pogovorite z več lastniki – kljub temu, da obstajajo splošne značilnosti, so si psi iste pasme med seboj tudi različni, kajti niso prav vsi »tipični« za pasmo. Povprašajte o zdravju in temperamentu psa. Kadar obiščete rejca neke pasme, naj vam predstavi tudi oba starša mladička in vam pokaže prostore za pse.

Pes brez šolanja

Psa je težko odvaditi slabih navad in ga naučiti poslušnosti. Če torej niste zelo vešči treniranja psov, boste potrebovali pomoč profesionalcev, ki vedo, kako psa naučiti vsaj osnov, s katerimi bo opravil »malo šolo«.

Mladička naučite nekaj preprostih ukazov, še preden gre v »malo šolo« - na primer »sedi« in »čakaj«. Najbolje je, če prične mladiček s šolanjem malo pred 12. tednom starosti, kajti kužki izjemno dobro sprejemajo informacije o svetu in se učijo ravno med 8. in 16. tednom.

Vsi vemo, da po začetnem šolanju precej lastnikov zanemari nekatere koristne informacije, ki so jih dobili v šoli, zato pričnejo psu popuščati in ta lahko postane hitro precej samosvoj. Da bi se temu izognili, peljite psa vsake dve ali tri leta na ponoven tečaj, kjer bosta oba osvežila znanje.

Odstopanje od pravil

Če vaš partner ne dovoli psu na posteljo, vi ali otroci pa mu to dovolite, bo pes zmeden – torej bo neprimerno obnašanje povsem razumljivo.

Vsi v vašem gospodinjstvu morajo poznati pravila in se jih tudi držati, kajti le z doslednostjo bo pes v vsakem trenutku vedel, kaj je dovoljeno in kaj ne. Poleg tega imajo psi izjemen občutek za red – vsak dan ob isti uri zahtevajo hrano, sprehod ali priboljšek. Izkoristite to pasjo lastnost in vašemu ljubljenčku s konsistentnostjo omogočite, da bo dobro poznal pravila.

Preveč »zastonj« priboljškov

Priboljški so nujna pomoč pri treniranju oziroma učenju lepega vedenja, zato naj jih pes ne dobiva kar brez razloga.

Priboljški naj bodo rezervirani za majhne nagrade ob lepem vedenju. Seveda pa naj tudi za primerno obnašanje pes ne prejme priboljška prav vsakič – pravilno obnašanje mu mora namreč »priti v kri«, da se bo lepo obnašal tudi takrat, ko ne bo nagrajen.

Pomanjkanje socializacije

Če psi že v rani mladosti niso izpostavljeni drugim živalim in ljudem, lahko razvijejo strah ali se do njih obnašajo agresivno.

Mladička predstavite odraslim, otrokom, drugim psom in ljubljenčkom ter kmečkim živalim. Vodite ga v različna okolja, da se bo navadil sprejemati novosti. Na tem področju mora veliko storiti že rejec, kajti socializacija se prične, še preden psiček zapusti leglo – najbolj pomembno je obdobje od 3. do 12. tedna starosti.