marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Mačja govorica – izražanje nezadovoljstva

Pošlji prijatelju

portret mačke, ki kaže zobeFotolia

Vsi vemo, da so mačke samosvoja bitja, zato se je dobro naučiti prepoznavati njihovo mijavkanje ter govorico telesa – tako se lahko izognemo marsikateri praski. Zlasti pomembno je, da tega naučimo otroke, ki večinoma ne razumejo, da mačke niso igrače, ki bi se pustile voziti v vozičkih za punčke.

Otrokom morate najprej dopovedati, da imajo mačke pri ljubkovanju svoje meje. Ljubkovanje jim prija v »majhnih dozah«, če jih božamo predolgo, pa postanejo nervozne in lahko oprasnejo ali ugriznejo. Druga stvar, ki jo morajo otroci razumeti, je ta, da so mačke velike zaspanke. Zanje je povsem normalno, da prespijo tudi 70% dneva – to pa tudi hitro pove, zakaj pogosto niso razpoložene za igro in ljubkovanje ter se odzovejo sitno (tako kot bi se tudi vi, če bi vas nekdo motil, kadar želite malo zadremati).

Telesna govorica

Ob upoštevanju mačje samopašnosti, je precej enostavno prepoznati govorico njihovega telesa, ki nakazuje, naj odidemo proč in jih pustimo pri miru. Znaki so:

- Krčevito mahanje z repom, predvsem z njegovo konico – to je enakovredno pasjemu renčanju.

- Uhlji, sploščeni h glavi.

- Telo, ki nenadoma postane napeto in zategnjeno.

Seveda je dobro poznati tudi druge pozicije, ki pri mački sporočajo neprijetnost. Mačja drža v obliki oboka, ki je tako popularna na okraskih za noč čarovnic, nam ravno tako sporoča, da naj se mačke ogibamo, saj jo je prevzel strah. Mačka, ki se z glavo in telesom približa tlom oziroma »počepne«, pri tem pa morda tudi šklopota z zobmi in piha, je pripravljena na skok in napad – to je njena pozicija za »nizki start«.

Kako koli – govorico telesa, ki izraža nezadovoljstvo, je običajno precej enostavno razločiti od tiste, ko si mačka želi naše pozornosti. Nenazadnje mačjega pihanja ni možno zamenjati s tem, da se mačka smuka ob naše noge.

Mačji govor

Mačke se pri komunikaciji zanašajo tudi na svoj glas, vendar to velja večinoma za komunikacijo z ljudmi, ne pa komunikacijo z drugimi mačkami (razen v času parjenja). Pri mački boste gotovo hitro ugotovili, da mijavka različno, glede na to ali je lačna, si želi pozornosti ali kaj drugega. Tudi mačje predenje boste (podzavestno) pričeli razlikovati na takšnega, ki vabi k ljubkovanju, ter tistega, ki ga mačka uporablja, kadar prosi za hrano. Vsekakor pa ne pozabite, da mačke ne predejo le v teh dveh primerih – predenje je lahko tudi znak, da je mačka poškodovana ali bolna.

Mačji govor, ki ni običajno mijavkanje, temveč spominja na renčanje ali kratko in odsekano pasje bevskanje, pa tudi pihanje, so seveda znak, da se mačka počuti ogroženo. Takrat jo pustite pri miru in ji dajte dovolj prostora, da se umiri.

Težave

Ko bo mačka že nekaj časa vaše družine, boste imeli dober občutek za to, kakšno je njeno normalno obnašanje ter kakšen je njen karakter. To je potrebno upoštevati še zlasti takrat, kadar je mačka bolna ali poškodovana. Je že res, da so mačke živele z ljudmi že v starem Egiptu, vendar zgodovinsko gledano še niso dolgo udomačene, zato skušajo bolezni in poškodbe pogosto prikriti – včasih jim to uspe celo tako dobro, da je že prepozno za zdravljenje. Kadar se mačka vede neobičajno, torej poslušajte svoj šesti čut in jo peljite k veterinarju. (Na primer, če mačka običajno drema na kavču, nenadoma pa se med spanjem skriva pod posteljo, če je običajno tiha in sedaj veliko mijavka …)