marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ljubljenčki za predšolske otroke

Pošlji prijatelju

deklica opazuje morskega prašičkaFotolia

Naredite »domačo nalogo«

Ne glede na to, kakšnega ljubljenčka si izbere vaš otrok, se o njem najprej dobro poučite. Preden ga prinesete domov, preberite kakšno knjigo o njegovi negi, karakterju, navadah, posebnih zahtevah … Pokukajte na forume ljubiteljev malih živali ter povprašajte lastnike takšne živalice, ali so z njo kakšne težave ter na kaj je treba biti pozoren. Preverite, kakšno opremo potrebujete, da ne boste kupovali pripomočkov, ki se bodo kasneje izkazali za nekoristne.

Najboljši nasveti

Ko razmišljate o nakupu ljubljenčka za svojega predšolskega otroka, ne pozabite na naslednje:

- Bodite realistični. Otroka spodbujajte k izbiri ljubljenčka, ki se sklada z njegovim in vašim življenjskim stilom. Če na primer dosti potujete ali ste ločeni in otrok preživi dosti časa pri očetu, potem živalica, ki zahteva veliko pozornosti, ni najboljša izbira.

- Ne pozabite, da ljubljenčki ne živijo dolgo. Večina hišnih ljubljenčkov ima precej kratko življenjsko dobo, mali glodalci na primer približno dve leti. Pripravite se na to, da boste morali odgovoriri na vprašanja in pojasniti, kaj se je z živalico zgodilo. (Po drugi strani pa: nekatere živali imajo zelo dolgo življenjsko dobo – s kakšnim papagajem, ki ga izbere predšolski otrok, se boste morali ukvarjati tudi še potem, ko bo vaš otrok že zapustil doma zaradi študija.)

- Skriti stroški. Cena v trgovini z malimi živalmi ni vse, kar boste morali plačati. Najprej boste potrebovali še domek za žival in potrebščine, potem pa hrano, posebne prehranske dodatke, stranišče, igračke … Ne pozabite tudi na to, da mora vsaka živalica zaradi bolezni ali cepljenj kdaj k veterinarju.

- Ste občutljivi? Preden se odločite za kačo, ki se hrani zgolj z živim plenom, ali kameleona, ki ima rad žive kobilice in čričke, se vprašajte, ali res zmorete živeti s takšno živaljo. Vam bo hudo, če boste malo miško ponudili kači? Vas bodo tlačile nočne more, da vam kobilice skačejo po vsej hiši? Boste brez težav prijeli miško ali laboratorijsko podgano in jo dali nazaj v kletko, če pobegne iz nje?

Oglašujte pri nas