marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbor psa “žepne” pasme

Pošlji prijatelju

francoski bulldogFotolia

Yorkshirski terier, čivava ali francoski buldog si niso različni zgolj na pogled – in če boste psa male pasme izbirali zgolj glede na videz, se vam bo hitro zgodilo, da boste imeli psa, ki se ne obnaša tako, kot ste si želeli, oziroma počne stvari, ki jih ne marate.

Na kaj je treba pomisliti, ko se odločite, da boste vašo družino dopolnili z majhnim kužkom?

Velikost

Majhni psi naj bi tehtali do 10 kilogramov in merili do 40 centimetrov. Marsikatera pasma je seveda precej lažja in manjša od tega. Tako čivava na primer tehta zgolj okoli 3 kilograme in ima v višino od 15 do 25 centimetrov. Obstajajo pa tudi majhne pasme, ki običajno presegajo standardno velikost in težo ter so že na meji s srednje velikimi pasmami, na primer staffordshireski bull terier. Vaša prva odločitev pri izboru pasme je torej ta, kako velikega majhnega psa pravzaprav želite – »žepno igračko« ali nekaj malo večjega? Tu gre predvsem za to, kaj je bolj všeč vam, saj glede praktičnosti ni razlik – tako pri čivavi kot nekoliko večjemu psu ne boste imeli težav s tem, kako psa dvigniti, peljati s sabo v avtu, kolikšni bodo stroški s hrano …

Učenje

Vsakega psa male pasme je možno trenirati, da se nauči uboganja navodil, vendar se nekateri učijo precej hitreje kot drugi. Pasmo, ki je dojemljiva za učenje, bomo trenirali z manj težavami, pri »počasnejših« psih pa bo potrebno veliko časa in potrpežljivosti. Če torej želite ubogljivega psa in nimate dovolj časa, da bi se njegovemu učenju izjemno posvetili, izberite pasmo, ki se uči hitreje.

Ne pozabite, da dejstvo, da se pes hitro uči, tako kot na primer koder (pudelj), še ne pomeni, da je pes tudi bolj inteligenten od drugih pasem, ki so »počasnejše« za učenje.Pomeni zgolj to, da si hitreje zapomni ukaze ter jih ima voljo izvrševati. Morda je pasma, ki se ne uči hitro, ravno toliko inteligentna, vendar se njenemu predstavniku enostavno zdi, da je učenje ter uboganje vaših ukazov »izguba časa«. Torej je inteligenca psa dejansko odvisna od tega, kakšno definicijo inteligence sprejemate.

Izgubljanje dlake

Nekateri mali psi skorajda ne izgubljajo dlake oziroma je izgubijo tako malo, da se boste lahko v vašem domu prav namučili, če boste hoteli najti nekaj dlak. Če sovražite pasje dlake na zofi in niste ljubitelj sesanja, se torej odločite za takšno pasmo.

Nekatere pasme puščajo srednjo količino dlake – nekaj dlake boste opazili na preprogi, kavču in svojih oblačilih. Če vas to ne moti, potem imate pri izbiri pasme precej večjo ponudbo.

Seveda pa obstajajo tudi pasme, ki puščajo za sabo toliko dlake, da bi lahko iz nje delali volno in pletli puloverje. Če se odločite za takšnega psa, boste imeli dlake povsod – na preprogah, gladkih tleh, v umivalniku, v hladilniku, v svojih spodnjicah … Dlake namreč pridejo prav povsod! Vendar pa – če ste pravi ljubitelj psov in niste mnenja, da mora biti vaš dom vedno popolnoma čist in brez vsake dlake, potem imate neverjetno možnost izbire pasem.

Psi, ki izgubljajo malo dlake, so na primer koder (pudelj), yorkshireski terier, maltežan …

Oglašujte pri nas