marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ima vaš pes neprijeten vonj?

Pošlji prijatelju

pasji mladič, poln milniceFotolia

Nihče ne mara, kadar ima kuža neprijeten vonj oziroma smrdi, pa naj bo sicer še tako ljubek. Če obiski »pasjega frizerja« oziroma domače kopanje ne pomagajo, je treba najprej k veterinarju. Neprijeten vonj lahko povzročajo tudi vnetje ušes, težave z zobmi in dlesnimi ali analne žleze.

Kopanje

Kupite nežen pasji šampon, namenjen prav pasmi vašega psa, ter po potrebi (glede na tip dlake) tudi balzam. Preverite, ali obstaja za pasmo vašega psa šampon, namenjen prav odpravljanju neprijetnega vonja.

Psa popolnoma zmočite. Začnite pri glavi in nadaljujte proti repu. Na dlani si iztisnite malo šampona in ga nanesite na psa: od vratu do repa, na zunanjo stran ušes, noge, prsi, trebuh … Bodite pazljivi, da mu šampon ne zaide v oči. Šampon temeljito izperite, nato pa cel postopek ponovite še z balzamom.

Pustite, da se pes otrese, nato pa psa dobro obrišite z brisačo in osušite s sušilnikom, naravnanim na hladen zrak.

Med posameznimi kopanji psa večkrat poškropite s pasjim pršilom, ki osveži vonj in tudi pomaga pri krtačenju, saj razvozlja dlake.

Čiščenje ušes

Psu je treba redno čistiti ušesa. Psi nimajo ravnih sluhovodov, tako kot ljudje, temveč so ti v obliki črke L, zato se v njih še lažje nabira umazanija, ki privlači tudi zajedavce. Psi s povešenimi uhlji, na primer koker španjeli, so za infekcije še bolj dovzetni kot tisti, ki imajo pokončna ušesa, zato je pri njih potrebno še bolj paziti. Ko psu pregledate ušesa, bodite pozorni na barvo – koža mora biti naravne rožnate barve. Če je rdeča in otekla, peljite psa k veterinarju.

Z gazo obrišite ušesno maslo, kjer ga opazite (običajno je temno rjavo) in gube v uhlju. Psu stisnite v uho nekaj fiziološke raztopine, ki jo dobite v lekarni, ter psu nežno krožno masirajte uhelj. Vzemite bombažno vato ali gazo, jo dajte k odprtini sluhovoda ter psu nagnite glavo, da fiziološka raztopina izteče in se vpije v vato. S čisto vato obrišite notranjost uhlja.

Čiščenje zob

Slabi zobje vodijo k slabemu zadahu in s tem k neprijetnemu vonju psa.

Vse o čiščenju kužkovih zob si preberite v članku Zobna higiena zob.

Kužkova postelja

Pri odpravljanju neprijetnega vonja psa je treba poskrbeti tudi za svežo pasjo posteljo. Njegovo blazino dajte v pralni stroj (tako prevleko kot notranjost) ter operite s hladno vodo in detergentom (oziroma kot velevajo navodila na blazini). Pri dodajanju mehčalca bodite pazljivi, saj ta lahko draži kužkovo kožo. Blazino dajte nato v sušilnik ali posušite na zraku. Če je prevleko blazine možno sleči, dajte med prevleko in blazino nekaj vrečic s sivko, ki bodo dajale lep vonj, psa pa bo sivka tudi pomirila.

Kužkovo košaro oziroma zaboj operite s pomočjo cevi za zalivanje, po potrebi uporabite tudi razkužilo.

Prebava

Kuža naj uživa kakovostno prehrano. Nekatere vrste industrijsko pripravljene hrane povzročajo več vetrov kot druge, zato za začetek zamenjajte znamko, če to ne odpravi težave, pa za nekaj časa presedlajte na doma pripravljeno hrano. Poleg vetrov je lahko hrana odgovorna tudi za slab zadah in vonj dlake.

Veterinar naj vam pokaže, kako se vašemu kužku izpraznijo analne žleze, če ima z njimi težave. Če nimate želodca za takšno delo oziroma se ga ne želite lotiti, da ne bi storili kaj narobe (in povzročili resne infekcije), naj to delo namesto vas redno opravlja veterinar.