marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hranjenje ptic je preprosto

Pošlji prijatelju

hranjenje golobovFotolia

Pravijo, da pozimi narava počiva. Morda listavci res odvržejo listje in se veliko živali skrije v svoje brloge ter se posveti zimskemu spanju, a veliko je tudi takšnih, ki pozimi prav nič ne počivajo. To velja zlasti za ptice, ki preko zime ostanejo v naših krajih – zima je zanje precej naporen čas, ko pride do naravne selekcije, saj jo preživijo zgolj zdrave in mlade ptice, ki so sposobne preživeti mraz. Pomagamo jim lahko tako, da jim postavimo ptičjo krmilnico: tako bomo poskrbeli, da ptice ne bodo lačne, v našem vrtu pa bo pravi živžav.

Če boste hranili ptice, je pomembno, da imajo hrano v krmilnici predvsem zjutraj in zvečer – preko noči ptice namreč porabijo precej energije, da ohranijo toploto, zato morajo jesti tako pred spanjem kot zjutraj, da si ponovno naberejo moči. Ptice hranite redno, da ne bodo hodile h krmilnici zastonj, ter ne pozabite, da morajo biti v krmilnici varne pred njihovim najhujšim sovražnikom: domačo mačko.

Loj in semena

Najbolj enostaven način hranjenja ptic je ta, da na vrt obesite lojevo pogačo. Pogačo iz loja in semen lahko kupite že pripravljeno v trgovini, marsikdo pa jo rad izdela tudi sam. Lojeva pogača privabi veliko število ptic – tudi tiste, ki semen običajno ne jedo, a se jim pozimi prebava prilagodi. Za lojevo pogačo ne potrebujete krmilnice – obesite jo na vejo drevesa ali tudi kar na balkon, če živite v bloku (v mestih je precej več ptic, kot so običajno predstavljamo).

Kakšna semena imajo ptice rade? Pravzaprav niso izbirčne, je pa od vrste semen odvisno, katere vrste ptic bodo obiskovale vaš vrt. Sončnično seme (črno ima višjo hranilno vrednost kot pisano) imajo na primer rade sinice, brglez, zelenec, čižek, dlesk, ščinkavec, pinoža, domači in poljski vrabec, veliki detel … Zelo veliko število ptic bo privabilo tudi proso, ki je zelo bogato z ogljikovimi hidrati in ptice prav lepo poredi, res pa je, da se na primer sinice zanj ne bodo zanimale. Kadar k vam zahajajo predvsem vrabci in golobi, ki so znani kot izjemni jedci (pravzaprav kar požrešneži) pa krmilnico napolnite kar z ovsom, pšenico in ječmenom (to je ceneje kot hranjenje s sončničnimi semeni).

Poleg naštetih semen in zrn imajo ptice rade še konopljino in repičino seme, prav tako pa tudi laneno in bučnično seme – kadar vam zmanjka hrane za ptice, torej pobrskajte med semeni, ki jih sicer uporabljate za kuho ali prigrizke.

Hrana iz domače shrambe

Če imate doma ovsene kosmiče za zajtrk, jih lahko delite s pticami, zlasti rade jih imajo grlice, golobi in vrabci. Zemeljski oreški, na primer arašidi (ki pa ne smejo biti soljeni, saj to ptico pokonča), bodo privabili vse vrste sinic, brgleza, zelenca, pinožo in celo velikega detla. Ta bo skupaj s sinicami zelo zadovoljen tudi, če mu ponudite orehe, lešnike in mandlje (najbolje brez lupin). Kosa, brinovko in vinskega drozga bodo razveselile rozine, prav tako pa bodo navdušeni tudi nad jabolkom in banano. Pestro zbirko ptičjih vrst (tudi plavčka) boste lahko opazovali, če boste na vejo obesili sir, na pol prežagan kokos pa bo super vaba za sinice in velikega detla.

Glede na to, da imate v shrambi gotovo kar precej naštetih živil, ni nobenega izgovora, da ne bi pozimi hranili ptic ter uživali v njihovem opazovanju. Če res nimate ničesar pri roki, pa vas lahko še vedno rešijo krušne drobtine. Saj vsi vemo, da v vsakem gospodinjstvu ostaja kruh – le dobro ga je treba posušiti in nekoliko nadrobiti. Pticam ponudite vsako jutro sveže pripravljene drobtine – če so v krmilnici preko noči se navzamejo vlage, zato jih je treba odstraniti.