marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Zdravilni divji kostanj

Pošlji prijatelju

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum) je priljubljeno drevo v drevoredih, parkih, raznih dvoriščih gostiln in na mestnih ulicah.

Kostanjeva drevesa dajejo senco v poletnih vročih dneh, krošnje pa delujejo tudi protihrupno ter varujejo proti vetru.

Otroci kostanj velikokrat nabirajo in iz njih v vrtcih ali doma s starši  izdelujejo male figurice, naredijo jesenske aranžmaje ali pa ga nabirajo le za zabavo. Veliki večini je torej divji kostanj znan kot okrasna rastlina.

S pravim kostanjem, ki je manjši in raste večinoma v gozdovih pa ni nič v sorodu. Večinoma se uporablja za živalsko krmo.

Že sredi 19. stoletja pa so divji kostanj znali ceniti tudi kot zdravilno rastlino.

TINKTURA DIVJEGA KOSTANJA ZA KREPITEV ŽIL
Plodovi divjega kostanja vsebujejo ß-escin (saponinski kompleks), ki deluje protivnetno, zmanjšuje poškodbe kapilar, in zmanjšuje otekline, zato iz plodov delajo pripravke proti bolečinam krčnih žil.
Krčne žile lahko zdravimo operativno, vendar to pri večini bolnikov ne pride v poštev. Zato bolniki, ki imajo te težave uporabljajo posebne kompresijske nogavice in povoje, za lajšanje bolečin pa lahko uporabljajo tudi izvlečke iz semen divjega kostanja, saj le ti krepijo stene kapilar, zmanjšujejo možnosti poškodb in zmanjšajo prepustnost kapilarne stene. To pomeni, da ne prihaja do precejanja beljakovin, elektrolitov in vode v okolico kapilar – oteklina ne more nastati.

Potrebujemo:
- sveže plodove divjega kostanja
- 45% domače žganje

V kozarec damo zrele sveže plodove kostanja, ki jih razrežemo in stolčemo. Plodove,ki smo jih napolnili do 2 prsta pod vrhom kozarca prelijemo z domačim žganjem do vrha. Pustimo stati vsaj 3 tedne na temnem in toplem mestu (npr. v kuhinjski omari), večkrat pretresemo, precedimo.
Pijemo 30 kapljic 2x dnevno. Tinkturo lahko uporabimo tudi zunanje pri vnetih žilah in potem namažemo še z mazilom.

KOSTANJEVO MAZILO PROTI HEMEROIDOM
Krema iz divjega kostanja učinkovito pomaga tudi pri hemeroidih. Prvi znaki izboljšanja se ob redni uporabi pojavijo po enem ali dveh tednih.

Za približno 1 kg kostanjevega mazila potrebujete:
- 100 g čebeljega voska
- 2 dcl oljčnega olja
- 2 dcl mandljevega olja
- 400 g palmine masti
- 200 g plodov divjega kostanja

Kostanjeve plodove na drobno narežemo ter dodajte palmino mast. Na ognju pražimo 10–15 min in precedimo. V drugi posodi stopimo čebelji vosek, ki smo mu dodali oljčno olje in mandljevo olje. Obe fazi (kostanjevo in oljno fazo) združimo še vroče in dobro premešamo. Po želji lahko dodamo tudi 10 kapljic eteričnega olja sivke. Pustimo da se mazilo ohladi.

PREVRETEK LUBJA DIVJEGA KOSTANJA OB VROČINI IN ZA IZKAŠLJEVANJE
Skorjo divjega kostanja so uporabljali ob vročičnih obolenjih, malariji, driski, povečanem belem toku in kožnih boleznih.
Pol čajne žličke posušenega lubja prelijemo s 3 dcl vode in pustimo vreti 5 min. Nato ohladimo na sobno temperaturo. Tako pripravljen prevretek uporabimo v primeru sončnih opeklin tako, da naredimo obkladek in z njim lajšamo bolečine ob opeklinah.
Lahko pa poparite liste divjega kostanja, saj vam le ta pomaga (z inhaliranjem) pri izkašljevanju, astmi in bronhitisu.

ČAJ IZ LISTOV DIVJEGA KOSTANJA
Čaj iz cvetov se uporablja za krepitev odpornosti.
Čajno žličko posušenih kostanjevih listov prelijte s skodelico vrele vode in pustite 10 minut, nato precedite. Čaj sladkajte z medom

KOPEL Z DIVJIM KOSTANJEM
Kopel iz divjega kostanja pa pomaga pri revmatičnih obolenjih, ozeblinah, bolečinah v križu, povečani prostati in putiki.
Svež divji kostanj narežemo na drobne koščke in ga skuhamo (po želji lahko dodamo tudi nasekljane kostanjeve liste) do goste kaše. Tej gosti kaši dodamo toplo vodo in mešamo tako dolgo, da se speni. Tako pripravljen kostanj dodamo kopeli, v kateri se namakamo 20 min.

Opozarjamo pa:
Preden se lotite pripravkov z divjim kostanjem se posvetujte z osebnim zdravnikom. Če niste vešči priravljanja tinktur, čajev itd..., se posvetujte s strokovnjakom.

Stara ljudska vraža pravi, da trije kostanji v žepu človeka obvarujejo pred vsako boleznijo.
Če vas mučijo nočne more, nespečnost, če se prebujate z glavobolom in vas hromi nepojasnjen stran, postavite pod posteljo nekaj plodov divjega kostanja. Kostanj namreč nevtralizira slabe vplive.
Moka iz plodov je prav tako zaradi saponinov zelo dobro sredstvo za pranje nežnih tkanin.