marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Vse o pečicah

Pošlji prijatelju

Na Zvezi Potrošnikov Slovenije so naredili teste:
Vse kar morate vedeti o pečicah: sistemi pečenja, funkcije, posebnosti!

Klasično pečenje - zgornje in spodnje gretje

Toplota prihaja z dna in stropa pečice, kjer so grelni elementi.

Značilnosti:
•Uporaba le ene ravni pečenja

•Živila moramo vstaviti v pečico na primerni višini.

•Možna ločena uporaba grelcev, samo spodnje gretje (za kuhanje, ali za dosego zapečenosti jedi le po spodnji strani) ali samo zgornje gretje (za zapekanje..).

•Pri plinskih pečicah so grelci običajno nameščeni v spodnjem delu pečice.

Pečenje z vročim zrakom (ventilatorske pečice)
Pečice imajo v zadnji steni ventilator, ki skrbi, da toplota, ki jo sprošča grelni element, kroži po pečici in okoli živila. V pečici so tako ustvarjeni pogoji za pečenje na več nivojih. Kot vir toplote proizvajalci uporabljajo različne grelne elemente: najpogosteje je to grelna zanka na zadnji steni pečice, nekateri pa uporabijo kar zgornje in spodnje grelne elemente ali kombinacijo teh elementov. Segrevanje je hitrejše, predgrevanje ni potrebno. Zaradi prisilnega gibanja zraka pečemo pri cca 20 °C nižji temperaturi kot pri klasičnem načinu pečenja, in privarčujemo energijo.

Različni dodatni programi, s katerimi so opremljene pečice, slonijo na kombinaciji sistemov: na primer za pečenje pice je idelana kombinacija spodnjega gretja z vročim zrakom ( če gre za sistem z grelno zanko).

Žar - za pečenje na žaru je potrebno ustvariti zelo intenzivno sevanje toplote
Dodatna grela so nameščena pod stropom pečice. Pri nekaterih je grelo v deljeni obliki, ki omogoča delno uporabo (varčno pečenje manjše količine. Predgrevanje pri uporabi žara ni potrebno.

Žar z vročim zrakom
Kombinacija za posebno hitro obdelavo debelejših kosov živila.

Dodatne funkcije in oprema
Funkcija mikrovalov: v pečici je dodatno vgrajen magnetron. Uporaba mikrovalov pri pečenju lahko pospeši postopek celo za 50%.

Funkcija kuhanje s paro: omogoča uporabe pare v pečici. V njej lahko pripravljamo posamezne jedi ali več jedi hkrati na različnih nivojih. Za postopek je potrebna voda, ki jo dodajamo v poseben predal, lahko pa je pečica s pomočjo posebnega zaprtega sistema neposredno priključena na dovod in odtok vode. Določeni modeli omogočajo tudi uporabo pare pod pritiskom pri temperaturi do 120°C (hitreje in bolj varčno). Kombinacija pare z ostalimi sistemi pečenja ustvarja posebne pogoje za pečenje, podobno kot jih poznajo v profesionalnih pekarnah (kombinirane parne peči).

Elektronsko upravljanje: omogoča natančno uravnavanje temperature. To je posebno pomembno pri nastavljanju nizkih temperatur (vzhajanje testa, priprava jogurta, odmrzovanje, pogrevanje in ohranjanje jedi na toplem…).

Časovna avtomatika: omogoča predizbiro časa vklopa in izklopa pečice, (pečenje tudi v naši odsotnosti!). Ker se pečica avtomatsko izklopi cca 10 – 15 minut pred koncem programa, prispeva k varčevanju z energije.

Avtomatski programi: vnaprej pripravljeni programi, s pomočjo elektronike se avtomatsko vklopijo način pečenja, temperatura, čas. Proizvajalci ponujajo različne programe (n.pr. pečenje mesa, pečenje sočnih, vlažnih sladic…). Pogosto jih kombinirajo s časovno avtomatiko (predizbira časa vklopa in izklopa).

Termometer za živila: termometer, ki ga vtaknemo v živilo, omogoča nadziranje prepečenosti živil. Ko temperature v jedru živila doseže sprogramirano vrednost, se pečica sama izključi (varčevanje z energijo), živila pa so ravno prav pečena (meso ob kosti, na primer krača, piščanec).

Avtomatski izklop: to je varnostni izklop pečice, ki v odvisnosti od nastavitve temperature in načina pečenja po določenem času izklopi delovanje.

Zaščita pred otroki: elektronska zapora gumbov (tipk) za upravljanje.

Pirolitično čiščenje: avtomatski čistilni program: pri 500°C sežge maščobne ostanke in jih spremeni v pepel, ki se enostavno odstrani.

Katalitične obloge: keramične ali posebne emajlirane obloge na stenah in stropu pečice razkrajajo maščobo pri temperature 200°C, in olajšajo odstranjevanje.

Raženj: omogoča enakomerno zapečenost perutnine, mesne rulade, ražnjičev. Raženj je vpet v nastavek motorja v pečici, ki skrbi, da se ves čas pečenja enakomerno vrti.

Vir: Sporočilo za javnost Zveze Potrošnikov Slovenije, 18.10.2017