marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Časa ne moremo ustaviti, osteoporozo pa lahko

Pošlji prijatelju

»Časa ne moremo ustaviti, osteoporozo pa lahko! » je geslo letošnjega svetovnega dne, katerega obeležje bo letos 21. oktobra v Slovenj Gradcu.

Ob svetovnem dnevu osteoporoze se spomnimo te bolezni, ki prizadene naše kosti. Osteoporoza je tako v Sloveniji kot po svetu zelo razširjena, da meji že na epidemijo. Bolezen pretežno prizadene vsako tretjo žensko, ogrožen pa je tudi vsak peti moški. Na svetu jo ima tako približno 200 milijonov ljudi, v Sloveniji pa okoli 120.000.

Ključnega pomena je zgodnje odkrivanje bolezni - in sicer z merjenjem kostne gostote. V Sloveniji bolnike z osteoporozo združuje 18 društev, ki delujejo po vsej Sloveniji in so na nacionalni ravni združeni v Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Tako že 20 let pripravljajo aktivnosti, s katerimi osveščajo ljudi o pomenu zdravega načina življenja še v letih pred pojavom bolezenskih znakov. Organizirajo presejalne ultrazvočne meritve kostne gostote ter izračun tveganja za osteoporozni zlom z računalniškim modelom FRAX. Organizirana imajo tudi strokovna predavanja, športno vadbo za obolele, plavanje, druženja in izlete.

vir: Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije

Osteoporoza je bolezen, pri kateri kosti zaradi izgube kalcija postanejo krhke in se zato lažje zlomijo. Najpogosteje pride do zloma vretenca, kolka, nadlahtnice ali roke tik nad zapestjem. Pogosto se ljudje zavedo, da imajo osteoporozo šele, ko utrpijo zlom, saj bolezen ne boli, prihaja počasi, razvija pa se dolga leta. Človekove kosti se obnavljajo, gre za nenehen proces, ki v neenakomernem ciklusu traja vse življenje in ohranja okostje močno in zdravo. V določenih pogojih, predvsem pred menopavzo in po njej, pa se zaradi neravnovesja v telesu več kostnine zmanjša, kot pa je nastane na novo. Če je takšno neravnovesje stalno, pogosto privede do osteoporoze in posledično do zlomov.

Dejavniki, ki privedejo do obolenja kosti so nezadostna prehrana in pomanjkanje telesne aktivnosti. Možnost za obolenje je lahko manjše, če kosti dobijo dovolj kalcija z ustrezno prehrano. Kosti lahko oslabijo tudi zaradi rednega jemanja nekaterih zdravil, kot je na primer zdravilo proti revmatizmu, jetrnim boleznim in astmi.

Za učinkovit boj proti bolezni so potrebne številne aktivnosti že v mladosti, saj je pomembno, da vsak posameznik že zgodaj poskrbi za dovolj visoke zaloge kostne mase, zlasti z ustrezno prehrano, ki vsebuje zadostne količine kalcija, ter z zdravim načinom življenja, pri katerem je še posebej pomembno redno gibanje.

Prav zaradi dejavnikov tveganja je dobro, če se za merjenje kostne gostote odločite pri dejavnikih tveganja, na katere imamo vpliv :

• uživate malo mleka ali mlečnih izdelkov
• ste malo telesno dejavni
• kadite ali prekomerno uživate alkohol
• pri zlomih kosti po padcu iz stojne višine

in dejavnikih tveganja na katere nimamo vpliva :
• ženske v menopavzi
• je nastopila menopavza pred 45 letom
• imate bližnje sorodnike z osteoporozo (zlom kolka pri materi)
• imate nizko telesno težo (pod 60 kg)
• ste se zmanjšali za 4 cm ali več
• vse žensk po 65. letu starosti in moški po 70. letu
• pri zdravljenju z glukokortikoidi (Medrol, Dexamethason)
• pri tistih, ki se zdravite zaradi bolezni ščitnice in obščitnice, malabsorbcijskega sindroma, celiakije, kroničnih vnetnih bolezni črevesja in hipogonadizma

Članice Društev in Zveze se udeležujejo raznih sejmov v Festival za tretje življensko obdobje v Cankarjevemu domu, Sejma Narava in zdravje , ter Festival zdravja na Gospodarskem razstavišču, hodijo po vsej Sloveniji po raznih društvih in drugod, kjer brezplačno izvajajo meritve mineralne kostne gostote z ultrazvokom na petnici ter izračun tveganja za zlom z računalniškim modelom FRAX, ter svetujejo v primeru, da so rezultati meritev slabi.

Pozanimajte se in si zmerite kostno gostoto , ter s tem rešite svoje kosti. Imejte radi svoje kosti - mislite na prihodnost!

Več informacij si poglejte na internetni strani Zveza društev bolnikov z osteoprozo Slovenije, kjer lahko tudi rešite 1 minutni test tveganja za osteoporozo ter se prepričate ali ste ena izmed 3 žensk oz. eden od 5 moških, ki bodo zboleli za osteoporozo.