marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Učinkoviti opomniki na rojstne dni

Pošlji prijatelju

ženska izroča darilo prijateljiciFotolia

Se vam je že zgodilo, da ste se na prijateljičin rojstni dan spomnili teden dni prepozno, ker pač nikoli ne pogledate na koledar, kjer imate rojstne dni zabeležene? In ste si obljubili, da ne boste pozabili na noben rojstni dan več, pa vam to nekako ne uspeva? Morda je čas, da najdete učinkovitejši način za spremljanje praznovanj vseh vaših sorodnikov in prijateljev, kajti (kar sprijaznite se), nikoli ne boste mogli obdržati »v glavi« datumov rojstnih dni vaših nečakinj, pa partnerjevih nečakov in nečakinj, njegovih stricev in tet in bratrancev … Dejstvo pa je, da so v partnerski zvezi za rojstne dni pač vedno zadolžene ženske – tudi takrat, ko praznuje otrok moževe sestrične, nikar ne pričakujte, da se bo čokolado in igračko spomnil kupiti on.

Najboljši »papirnati« opomniki

Če za službo uporabljate rokovnik, si rojstne dni zabeležite vanj – tako boste imeli seznam vedno pri roki. Imena slavljencev si zabeležite z barvnim pisalom, ki ga boste uporabljali zgolj v ta namen – tako jih boste hitreje opazili, ko boste on novem letu podatke prepisovali v nov rokovnik.

Če ob rojstnem dnevu radi pošiljate čestitke po pošti, si v rokovnik k najbližjemu rojstnemu dnevu nalepite »post-it«lepilni listič, ki naj ob robu štrli iz rokovnika. Tako boste lahko že nekaj dni prej opazili prihajajoči datum in dali voščilnico še pravočasno na pošto. Ko čestitko pošljete, listič prestavite naprej – do naslednjega rojstnega dne.

Če vam ni všeč, da morate rojstne dni vsako leto, ko kupite nove vložne liste za rokovnik, prepisati, jih zabeležite na trše liste, ki so namenjeni ločevanju »poglavij« v rokovniku. Po enega namenite vsakemu mesecu ter ga postavite na začetek strani, namenjenih vsakemu mesecu.

Koledar

Tradicionalni koledarji niso nič kaj praktični, saj boste morali rojstne dni vsako leto prepisovati (vključno z drugimi pomembnimi obletnicami). Najbolje je torej imeti koledar, kjer dnevi niso poimenovani, temveč zgolj oštevilčeni.

Koledar oziroma seznam vam seveda ne bo prav nič koristil, če ni dovolj lep, da bi visel na opaznem mestu, kjer ga boste prav vsak dan opazili. Kam ga torej spraviti, da bo opazen, a ne bo pokvaril videza vaše dnevne sobe? Na Nizozemskem imajo menda navado obesiti koledar na stranišče, saj je to zagotovilo, da ga vidimo kar nekajkrat na dan. Vendar pa ste lahko bolj domiselni: namestite ga na notranjo stran omarice v kuhinji – tiste, ki jo najpogosteje odpirate (na primer s kavo in piškoti).

Opomnik na mobilnem telefonu

Odkar imamo »pametne«mobilne telefone, nosimo v svojih glavah precej manj podatkov – in tudi z datumi rojstnih dni je lahko tako. Datume vnesite v koledar mobilnika in ta vas bo opomnil, kdaj morate koga poklicati ali mu poslati sporočilo z lepimi željami. Seveda bodite pazljivi, kadar kupite nov telefon, da pri prenosu podatkov datumov ne izgubite.

Računalniški opomniki

Internet ponuja kar nekaj (brezplačnih) možnosti, vendar pa je za večino treba znati angleško, saj gre za tuje strani. Prva možnost je seveda Facebook, kjer vas aplikacija opomni na rojstne dni drugih uporabnikov, ki so vaši prijatelji v mreži. Seveda je aplikacija pomanjkljiva, kajti vsi vaši sorodniki in znanci Facebook pač ne uporabljajo (predvsem starejši in otroci ne).

Druga možnost je Yahoojev koledar, v katerega si lahko zabeležite različne opravke in rojstne dni, Yahoo pa vas na dogodek opomni s pošto na vaš elektronski naslov ali »messenger«. Koledar lahko delite s prijatelji in sorodniki – tako si lahko ogledajo vaše datume in dodajo svoje (tako bo spisek rojstnih dni gotovo najbolj popoln).

Spletna stran BirthdayAlarm.com je enostavna za uporabo in vas o rojstnem dnevu obvesti z brezplačno elektronsko pošto, ponuja pa tudi e-voščilnice, s katerimi lahko voščite na moderen in simpatičen način (ter se izognete stroškom s polžjo pošto).

Na BirthdayPal.com lahko zabeležite neomejeno število rojstnih dni. S pridobivanjem podatkov se vam ni treba preveč truditi, saj stran pošlje vašim prijateljem e-pošto, v kateri jih prosi za datume rojstnih dni.