marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Preden izberete otrokovo ime …

Pošlji prijatelju

nasmejani mami in malčica ležita v traviFotolia

»Ime dobimo ob rojstvu, da se po njem ločimo od drugih. Navadno nam ga dajo starši, in to tisto, ki je všeč njim. Nanj se odzivamo, z njim pa se ponavadi tudi poistovetimo za vse življenje. Spremenijo si ga namreč le redki. Z imenom se predstavimo neznancu, po imenu nas kličejo drugi. Zapisano je v vseh uradnih listinah, pa tudi v šolskih spisih in zaprašenih ljubezenskih pismih.« Tako je v uvodni besedi publikacije Imena v številkah, katere avtorica je Tina Žnidaršič ter ga je izdal Statistični urad Republike Slovenije, zapisala magistra Irena Križman, generalna direktorica SURSa.

Statistika kaže, da so najpogostejša imena pri nas Franc, Janez in Anton za moške, ter Marija, Ana in Maja za ženske.

Za začetek nekaj zanimivosti

Na začetku leta 2010 smo bili prebivalci Slovenije poimenovani s skoraj 48.000 različnimi imeni, sicer pa se seznam različnih imen vsako leto podaljša in se je v zadnjih desetih letih povečal za 10.000. 32.600 imen je unikatnih, torej takšnih, ki jih nosi samo en prebivalec Slovenije, kar predstavlja 1,6% vsega prebivalstva. Najpogostejša začetnica imen je M, sledi pa črka A, najmanj pa je imen, ki se pričnejo s Č, Ž, Š in DŽ ter črkami, ki niso del slovenske abecede. Naši najdaljši imeni sta Maksimilijan in Maksimilijana.

Najpogostejša imena

Najpogostejša moška imena so: Franc, Janez, Anton, Ivan, Jožef, Andrej, Marko, Jože, Marjan, Peter, Milan, Matej, Stanislav, Tomaž, Branko, Aleš, Bojan, Robert, Lika, Boštjan, Matjaž, Gregor, Rok, Martin, Alojz, Miha, Boris, Igor, Dušan, Dejan, David, Uroš, Mitja, Jure, Jan, Simon, Blaž, Darko, Nejc in Žiga.

Najpogostejša ženska imena so Marija, Ana, Maja, Irena, Mojca, Jožefa, Mateja, Nataša, Barbara, Nina, Jožica, Frančiška, Andreja, Petra, Ivana, Katja, Sonja, Anja, Milena, Terezija, Katarina, Tatjana, Tanja, Alenka, Majda, Martina, Vesna, Tina, Urška, Helena, Angela, Anica, Kristina, Antonija, Dragica, Eva, Nada, Špela, Sara in Tjaša.

Imena po letu 1990

V zadnjih dveh desetletjih so bila med najbolj priljubljenimi imeni najštevilnejša kratka imena. Prvih šest najpogostejših imen prebivalcev, rojenih v samostojni Sloveniji, je bilo največ dvozložnih in/ali štiričrkovnih. Ta imena so bila: Luka, Žan, Jan, Nejc, Žiga in Rok ter Sara, Ana, Nika, Eva, Anja in Nina.

Najpogostejše ime devetdesetih let je bilo Luka, sledijo mu Rok, Jan, Žan, Matej, Žiga, Matic, Nejc, Blaž in Miha. Pri deklicah je bilo najpogostejše Anja, sledijo pa Nina, Sara, Ana, Tjaša, Maja, Katja, Eva, Nika in Špela.

V letih 2001 do 2010 so bila pri dečkih najpogostejša Luka, Jan, Nejc, Žan, Žiga, Nik, Aljaž, Matic, Miha in David. Pri deklicah pa Nika, Sara, Eva, Ana, Lara, Lana, Nina, Zala, Maja in Maša.

Najpogostejša nova imena po 1990

Pri dečki so postala moderna imena Tian, Mai, Žan Luka, Nej, Tej, Job, Tinej, Kimi, Timej, Zal, Žan Mark, Lun, Noah, Jan Luka, Nai, Elias, Nicholas, Tobi, Davud in Dion. Pri deklicah pa Kiara, Adelisa, Tanaja, Ronja, Erin, Enya, Robin, Tajra, Nicol, Sumeja, Altina, Mei, Emily, Tineja, Alejna, Anais, Enia, Taida, Anna Marie in Naya.

Za več informacij pokukajte na http://www.stat.si/doc/pub/imenavstevilkahslo.pdf. Na spletnih straneh SURSa lahko preverite tudi druge podatke o imenih, na primer pogostost imena ali imena v povezavi s priimkom.