marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Poroka: deklica z rožicami

Print This Post Pošlji prijatelju

nevesto poljubljata dve dekliciFotolia

Sanjska poroka ni sanjska zgolj za nevesto in ženina, temveč tudi za male deklice, ki sanjarijo o tem, da bi bile vsaj za en dan princeske. Njim lahko na poroki namenite prav posebno vlogo – vlogo deklic z rožicami.

Deklica z rožicami je običajno sorodnica neveste ali ženina, lahko pa gre tudi za hči prijateljev. In nikjer ne piše, da mora biti samo ena – če imata ženin in nevesta več malih sorodnic, lahko s posebno vlogo razveselita tudi več deklic.

Deklice z rožicami so se sprva pojavile na porokah v času viktorijanske Anglije ter so danes najpogostejše na razkošnejših porokah, kjer se skušajo držati starih (iz tujine izposojenih) običajev. Kadar je na poroki deklica z rožicami, se običajno dodeli pomembno vlogo tudi mlajšemu dečku – njegovo delo je, da preda prstane. Z deklico z rožicami sta običajno oblečena skladno, da sta videti kot par.

Nekoč je veljalo pravilo, da za čudovito obleko deklice z rožicami (tako kot za ostale stroške) poskrbijo starši neveste in ženina, danes pa za svečano opravo vse pogosteje poskrbijo kar starši deklice.

Vloga deklice z rožicami

Deklica z rožicami naj bi ob pričetku ceremonije, torej ob vstopu neveste in njenega očeta v cerkev, na tla pred nevesto trosila cvetne liste, ali pa zgolj držala šopek rožic. Kadar je deklic več in ima nevesta obleko z dolgo vlečko, lahko pomagajo tudi pri nošenju vlečke. Ko je nevesta pred oltarjem, naj bi deklica z rožicami sedla k svojim staršem, če je že nekoliko večja, pa lahko tudi stoji v bližini neveste.

Za deklico z rožicami je najbolje izbrati deklico v starosti od štirih do osmih let – mlajše še ne bodo popolnoma razumele svoje vloge, starejše deklice pa so lahko ob ponudbi takšne vloge užaljene, saj je to delo za »majhne punčke«.

Oglašujte pri nas
Oglašujte pri nas