marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Poroka: deklica z rožicami

Pošlji prijatelju

nevesto poljubljata dve dekliciFotolia

Sanjska poroka ni sanjska zgolj za nevesto in ženina, temveč tudi za male deklice, ki sanjarijo o tem, da bi bile vsaj za en dan princeske. Njim lahko na poroki namenite prav posebno vlogo – vlogo deklic z rožicami.

Deklica z rožicami je običajno sorodnica neveste ali ženina, lahko pa gre tudi za hči prijateljev. In nikjer ne piše, da mora biti samo ena – če imata ženin in nevesta več malih sorodnic, lahko s posebno vlogo razveselita tudi več deklic.

Deklice z rožicami so se sprva pojavile na porokah v času viktorijanske Anglije ter so danes najpogostejše na razkošnejših porokah, kjer se skušajo držati starih (iz tujine izposojenih) običajev. Kadar je na poroki deklica z rožicami, se običajno dodeli pomembno vlogo tudi mlajšemu dečku – njegovo delo je, da preda prstane. Z deklico z rožicami sta običajno oblečena skladno, da sta videti kot par.

Nekoč je veljalo pravilo, da za čudovito obleko deklice z rožicami (tako kot za ostale stroške) poskrbijo starši neveste in ženina, danes pa za svečano opravo vse pogosteje poskrbijo kar starši deklice.

Vloga deklice z rožicami

Deklica z rožicami naj bi ob pričetku ceremonije, torej ob vstopu neveste in njenega očeta v cerkev, na tla pred nevesto trosila cvetne liste, ali pa zgolj držala šopek rožic. Kadar je deklic več in ima nevesta obleko z dolgo vlečko, lahko pomagajo tudi pri nošenju vlečke. Ko je nevesta pred oltarjem, naj bi deklica z rožicami sedla k svojim staršem, če je že nekoliko večja, pa lahko tudi stoji v bližini neveste.

Za deklico z rožicami je najbolje izbrati deklico v starosti od štirih do osmih let – mlajše še ne bodo popolnoma razumele svoje vloge, starejše deklice pa so lahko ob ponudbi takšne vloge užaljene, saj je to delo za »majhne punčke«.