marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Otroški rojstni dan – najem animatorjev

Pošlji prijatelju

nasmejan klovnFotolia

Kako izbrati?

Najem animatorja je lahko prvič kar nekoliko nelagoden. Veliko staršev namreč preko interneta najde nekaj animatorjev ter enemu za drugim telefonira, ne da bi zares imeli pravo predstavo o tem, kaj sploh želijo. Prav tako si je iz opisa animatorja običajno težko predstavljati, kakšen sploh je njegov nastop, čeprav se jih večina zelo potrudi, da bi ga čim bolje opisala. Če so pri tem navdušeni in veseli, je seveda veliko lažje pričakovati dober nastop, kot če so že po telefonu dolgočasni in resni. Sicer pa velja, da velja animatorja prositi, naj vam po elektronski pošti pošlje krajši posnetek njegovega nastopa (če tega nima na spletni strani), ga prositi za seznam referenc ali pa izbrati animatorja, s katerim je bil zadovoljen kdo od vaših znancev. Navsezadnje pa – Slovenija je majhna in to je tokrat gotovo prednost, kajti večino otroških »zabavljačev« ste gotovo že kdaj videli na kakšni otroški prireditvi, v nakupovalnem središču ali v otroških oddajah na televiziji, tako da vam ne morejo biti popolnoma tuji.

Kadar najemate »zabavljača« z veliko izkušnjami, nikar ne pozabite, da je vajen prav vsega – tako nastopov za majhne skupine kot tistih pred celo šolo otrok, zato gotovo ve, kaj dela. To pa pomeni, da ga poslušajte – če vam predlaga, kakšna vrsta šova bi bila najboljša za zabavo vašega otroka, je popolna traparija, da vztrajate pri nečem drugem samo zato, ker ste si stvari pač zamislili drugače. To lahko namreč vodo v pravo polomijo, kajti nastop, ki otrokom ne ustreza, jih bo dolgočasil in razočaral (pa naj bo vam še tako všeč).

Pomemben faktor pri najemu je cena, vendar naj vam ta ne zamegli presoje – izkušeni animatorji imajo običajno primerljive cene, velika odstopanja navzgor ali navzdol pa kažejo na pomanjkanje izkušenj, slabo kakovost ali (naravnost povedano) pretirano samohvalo in požrešnost. Seveda pa to v nekaterih primerih ne drži – morda je pravi ravno cenejši »zabavljač«, ki je šele na začetku svoje poti in si skuša na ta način pridobiti stranke. Pravilo torej veli, da se držite zlate sredine – vendar pa preverite tudi tiste, ki v ceni nekoliko odstopajo, saj si včasih res zaslužijo priložnost in se izkažejo za izjemno kakovostne.

Animatorja vedno najamite preden fiksno določite datum zabave. Če boste najprej rezervirali prostor in razposlali vabila, šele nato pa iskali animatorja, lahko ostanete tudi brez. Zlasti, če bo zabava preko vikenda in če želite precej priljubljenega »zabavljača«, se vam lahko zgodi, da bo ta že zaseden. Če ima vaš otrok rojstni dan v času, ko so »zabavljači« zasedeni tudi zaradi drugih praznovanj, na primer v času božiča ali v času tedna otroka, bo rezervacija še zlasti težka.

Kaj vse se morate dogovoriti?

Najbolj pomemben je termin – če morate imeti zabavo na določen datum, se ni smiselno najprej pogovarjati o drugih stvareh in šele nato ugotoviti, da animator takrat ni prost.

Večina »zabavljačev« vas bo povprašala za kakšno zabavo gre, koliko so strai otroci, koliko jih bo ter kje bo zabava. Na podlagi tega vam bodo lahko povedali, kakšen šov lahko pripravijo in kaj priporočajo. To si velja zabeležiti, da ne bi kasneje prišlo do nesporazumov.

Zastavite vprašanja o vsem, kar vam v opisu šova ni jasno. Na primer: Ima »zabavljač« zgolj nastop in nato odide? Priredi za otroke tudi kakšne igrice? Jim da za igrice nagrade? Kakšne? Jih dobijo vsi otroci? Lahko ostane na torti, se z otroci slika in pomaga razrezati torto? Kako dolgo je običajno prisoten? Pride sam ali z asistentom? Potrebuje morda prostor, ki ga bo uporabil za garderobo?

Dogovorite se za ceno za vse tiste aktivnosti, za katere ste se dogovorili. So potni stroški v ceno vključeni ali vam jih bo animator zaračunal dodatno?

Da bodo vse reči dogovorjene in ne bi šlo kaj narobe, pošljite animatorju elektronsko pošto, v kateri napišete vse, kar sta se dogovorila, ter ga prosite za pisno potrditev (v povratni elektronski pošti). V kolikor se kasneje domislite še kakšnega vprašanja, ki ga morata razrešiti, ga ponovno pokličite, sicer pa ga pokličite kakšna dva ali tri dni pred zabavo in se prepričajte, da je še vedno vse tako, kot ste se dogovorili.

Za in proti

Nekaterim so najeti animatorji za otroške rojstne dni všeč, drugi se s takšnim prirejanjem rojstnih dni ne strinjajo. Če se ne morete odločiti, med katere spadate, razmislite o naslednjih razlogih za in proti.

Za:

- Vsi starši nimamo enakega smisla za delo z otroci in nekaterim se zdi ideja, da bi morali sami nekaj ur zabavati gručo otrok, prava nočna mora. Zakaj bi se silili v nekaj, kar vam ne leži, ko pa lahko najamete profesionalce, ki jim je takšno delo v največje veselje?

- Animatorji so navajeni dela z otroci, zato lahko hitro razrešijo tudi vse neprijetne situacije, do katerih bi lahko prišlo med zabavo. Tako so vsi, slavljenec in gostje, srečni in zadovoljni.

- Dober in domiseln »zabavljač« bo ostal otrokom za vedno v spominu in vaš otrok se bo tega rojstnega dne spominjal tudi takrat, ko bo že odrasel.

Proti:

- Animatorji so lahko tudi precej dragi.

- Majhni otroci morda ne bodo želeli sedeti in spremljati nastopa.

- Kakovostni animatorji so pogosto zasedeni, zato je treba zabavo planirati precej v naprej.

Oglašujte pri nas