marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Otroški rojstni dan – najem animatorjev

Pošlji prijatelju

rdečelasa čarodejkaFotolia

Vse več staršev se ob misli, da bo njihov dom okupirala gruča navdušenih in razigranih mulčkov, odloči vpoklicati posebne brigade – zabavljače za otroške rojstne dni, ki jim pravimo animatorji, pravzaprav pa so lahko vse od domiselnih študentk, ki bodo otrokom porisale obraze z metuljčki, do profesionalnih klovnov ali čarovnikov. To so na videz povsem normalni ljudje, ki po nekem čudežu dejansko uživajo, če so lahko dan za dnem v družbi zahtevnih kričačev, in se dejansko trudijo, da bi se otroci še bolj zabavali, še bolj smejali ter bili še bolj razigrani in navdušeni.

Koga izbrati?

V zadnjih letih se je ponudba animatorjev tudi pri nas precej razmahnila. Najamete lahko divjo množico klovnov, žonglerjev, čarodejev, lutkarjev, pojočih pekov palačink ... Nekateri se s to dejavnostjo ukvarjajo profesionalno in so nekoliko dražji, drugim je to dodaten zaslužek ali študentsko delo, večina pa jih je pripravljena priti tako na vaš dom kot na javni kraj, ki ste ga najeli za otroško zabavo. Možnosti se torej zdijo velike, vendar pa vsi vemo, da so otroci hvaležno občinstvo le, če premislimo o nekaterih specifikah njihovega dojemanja ter temu primerno izberemo »zabavljača«.

Klovni

Večina staršev in tudi izkušenih animatorjev vam bo povedala, da klovni v popolni klovnovski opravi niso primerni za otroke, mlajše od štirih let. Otroci imajo res radi klovne in njihove traparije, vendar pa so popolnoma zamaskirani odrasli ljudje zanje hkrati tudi precej strašljivi. Klovni so najbolj primerni za otroke, stare od pet do deset let, saj jih ti ne strašijo več, prav tako pa jim je blizu komedija, ki temelji na fizičnem dogajanju – hlače, ki se pri počepu raztrgajo ali smetanova torta, v katero si klovn namoči obraz, se zdita otrokom te straosti za »za umret« smešna.

Priljubljeni karakterji

Če je vaš dve ali tri leta star otrok nor na Nodija ali pujso Pepo, si zapomnite, da ga lahko živa verzija tega junaka, ki meri 1.80 metra, kljub vsemu spravi v jok. Poleg tega priljubljeni junaki običajno ne počnejo kaj veliko – otroci se lahko z njimi fotografirajo in zaplešejo, nekih drugih pripravljenih točk in aktivnosti za otroke pa običajno nimajo.

Glasbeniki

Zlasti malčki in predšolski otroci so izjemno navdušeni nad glasbeniki, ki prinesejo s sabo kitaro ali klaviature, pojejo, otroka pa hkrati naučijo še kakšen poseben ples ali čas med pesmimi zapolnijo s kakšno lutko. Če se odločite za takšne vrste »zabavljača«, naj ima izkušnje z otroci ter nastop prilagojen prav njim, sicer bodo otroci zaradi nezmožnosti daljše koncentracije hitro izgubili zanimanje in potrpljenje.

Čarodeji

Čarodeji so odlična izbira za otroke od tretjega do osmega leta. Biti morajo zabavni – preden na primer začarajo, da robček izgine, se morajo vanj precej glasno usekniti. Kadar poteka čaranje brez primesi komedije, to ni tako čarobno – otrokom se namreč že v vsakdanjem življenju veliko stvari zdi čarobnih, saj še ne razumejo popolnoma, kako deluje svet okoli njih. Čarodeji, ki se posvečajo zgolj magiji in so torej primerni za odrasle, bodo zanimivi otrokom šele po osmem letu. Torej – najemite čarodeja, ki ima program namenjen prav otrokom ter ima z najmlajšimi veliko izkušenj.

Žonglerji in lutkarji

Otroci imajo radi vizualno gibanje, zato so žonglerji in lutkarji zanje precej primerni. Žongliranje pisanih predmetov bo pritegnilo predvsem otroke med 4. in 8. letom. Enako, kot otroke prepriča barvitost žonglerja, jih privlačijo tudi lutke – te jih začarajo tako s svojo pisanostjo kot zgodbo, še zlasti, če je ta zabavna in jih spravlja v smeh. Lutkarji, ki imajo izkušnje z zabavanjem na rojstnih dneh, bodo znali pritegniti tudi odrasle (starše), saj bodo z njimi v interakciji in jih tako spremenili v del nastopa.