marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Obisk zobne vile ali zobne miške

Pošlji prijatelju

portret ženske z vilinsko palicoFotolia

Tako kot je za starše poseben dan tisti, ko otroku zraste prvi zobek, je za otroke poseben praznik tisti dan, ko izgubijo svoj prvi zobek – in običajno je to prav tisti, ki je zrasel prvi, torej spodnji sekalec (enica). Izguba zobka je velik dogodek, saj pomeni, da bo otroka obiskala zobna vila ali zobna miška in mu v zameno za zobek prinesla darilce.

Miška ali vila?

Glede tega, ali zobek odnese miška ali vila, je v zadnjih letih zaradi globalizacije in vpliva kulture angleško govorečih narodov pri nas kar nekaj zmede. Nekdaj so zobke odnašale zobne miške, ki so značilne zlasti za Francijo in druge države, kjer se uporablja francoski jezik, prav tako pa za špansko govoreči del sveta. Angleško govoreči svet in Skandinavija pa že od nekdaj poznajo zobno vilo – in ta je zaradi priljubljenosti vil med otroci počasi zašla tudi v naše kraje. Obstajajo pa tudi dežele, kjer poznajo oboje – na primer v Quebecu (Kanada) ter Italiji.

Vila se zdi povsem logična pogruntavščina. Kaj pa miška? Zakaj naj bi zobek odnesla prav ta mala živalca? Če malo pomislimo, je hitro jasno: miške so majhne in se z lahkoto splazijo v hišo ter poiščejo droben zobek, še pomembneje pa je, da spadajo med glodavce – torej med živalice, ki imajo močne zobe, ki jim rastejo celo življenje.

Kdo bo darila prinašal pri vas, je seveda vaša odločitev …

Mit o zobni miški/vili

Izguba mlečnega zobka pomeni za mnoge narode konec najzgodnejšega otroštva, zato imajo ob tem dogodku različne tradicije (celo na Japonskem ter v arabskih državah), pri nas pa je star znan običaj, da naj bi se prvi otrokov izpadli zobek zakopal. Zgodbe o zobnih miškah in vilah so precej novejše, saj jih prvič zasledimo v 17. stoletju, popularizirale pa so se zlasti po drugi svetovni vojni. Naklonjeni so jim tako otroci, ki seveda radi verjamejo v magijo, kot tudi odrasli – starši in zobozdravniki vedo, da lahko misel na darilo zobne miške otroku predstavlja odlično spodbudo za dobro zobno higieno, otroški psihologi pa menijo, da miška oziroma vila pomaga otroku premagati neprijetne občutke ob psihično boleči izgubi. Ko otrok izgubi zobek, namreč izgubi del svojega telesa, na katerega je podzavestno navezan, poleg tega pa mu luknjica v ustih pomeni še drugačne ovire – je neprijetnega videza in lahko povzroči zasmehovanje prijateljev, hkrati pa lahko povzroči tudi težave pri govoru. In če je otrok prepričan, da bo v zameno za vse te tegobe prejel darilce, je izguba precej lažja.

Kakšen je torej mit o miški oziroma vili? Ko otrok izgubi zobek, ga zvečer spravi pod blazino, ponoči pa ga obišče vila, zobek odnese in v zameno pusti kovanec ali darilce. (V nekaterih delih sveta velja, da je treba zobek pustiti v kozarcu vode ob postelji – običaj pri nas ni znan, je pa nekoliko bolj praktičen za starše, saj jim zobka ni treba ponoči iskati pod blazino in tvegati, da bi se otrok prebudil.)

Kakšna naj bo nagrada za zobek?

Miška oziroma vila lahko pustita različna darila. Nekdaj je veljalo, da pusti miška kovanec, in glede na to, da prvi zobek običajno izpade nekje okoli petega ali šestega leta, so zneski precej simbolični – dovolj je že evro. Vsekakor pa so zneski lahko tudi precej večji – znan je primer iz New Yorka, ko je bogataš svojemu otroku za izgubo prvega zobka podaril kar milijon dolarjev. Vsekakor je pomembno, da ne pretiravamo, kajti pomembna je sama »čarobnost dogodka«, ne pa znesek. Zato lahko denar nadomestite tudi s kakšno povsem praktično nagrado: nalepkami, perlicami, posebnim svinčnikom, otroško električno zobno ščetko, drobno igračko … Kar koli, le sladkarije in druga nezdrava hrana naj ne bodo za nagrado – sicer boste otroka težko prepričali, da je potrebno za močne in zdrave zobe jesti zdravo.

Odločiti se morate tudi, kakšen bo »režim« zobne vile – nekateri starši podarijo največjo nagrado za prvi izgubljeni zobek, za ostale pa manjše; nekateri podarijo nagrado zgolj za prvi zobek, drugi za vse … Vsekakor se zgledujte po navadah v vašem okolju – sicer se bo otrok spraševal, zakaj ne dobi od miške nagrade za vsak zobek, njegovi prijatelji pa; zakaj dobi on denar, prijatelji pa drobne igračke …

Priprava na obisk vile

Ja, na obisk vile se je potrebno pripraviti. Otrok lahko za zobek izdela lično škatlico in vili (z vašo pomočjo) napiše pisemce – v njem naj navede, kako si čisti zobke ter povpraša vse, kar ga zanima. Poleg postelje ji lahko pusti tudi jabolko ali korenček, da se bo vila/miška lahko posladkala. Če želi, da vila zobka ne odnese, temveč mu ga pusti za spomin, naj napiše tudi to. Pa potem?

Nekateri starši od okna, skozi katerega vstopi vila, pa do postelje ponoči potresejo nekaj bleščic, da se lahko otrok zjutraj razveseli vilinskega prahu. Poleg postelje oziroma pod blazino mu dajte nagrado, poleg pa naj bo tudi pisemce zobne vile. V njem naj ga vila pohvali za dobro zobno higieno oziroma mu priporoči, kako naj za zobke skrbi bolje, mu pove, za kaj bo zobek uporabila ter odgovori na vsa druga vprašanja.

Odgovori na težka vprašanja

Otroci so radovedni in njihova vprašanja o zobni vili ali zobni miški vas lahko hitro spravijo v zadrego. Pripravili smo vam nekaj odgovorov, da bo lažje.

Prinese darilo zobna vila ali zobna miška? Pravzaprav je oboje prav. Kadar zobna vila pride na zemljo podnevi, se spremeni v miško.

Kje živi zobna vila? Na oblaku visoko na nebu, kjer živi tudi mnogo drugih vil, ima svoj iz zobkov narejen bel grad.

Kaj vila naredi z zobmi? Iz njih gradi svoj grad in prav vse druge reči v njem.

Zakaj vile ne morem videti? Ker je vila zelo skrivnostna in pride le tedaj, ko otroci spijo.

Kako vila ve, da mi je izpadel zobek? V svojem gradu ima posebno napravo, ki zazvončklja vsakič, ko otrok izgubi zobek. Hkrati se ji na ekranu izpiše tudi otrokovo ime in naslov, da ga najde.

Koliko zobkov vila pobere vsako noč? Zelo veliko! Zato pa tudi je najhitrejša med vsemi vilami – da pobere vse zobke, mora leteti zelo hitro.

Izpadli zobek sem pojedel – bom vseeno dobil darilo? Vsekakor. Vilin zvonček je zazvončkljal in dobila je tvoj naslov, v pismo pa ji napiši, da si zobek žal pojedel, vendar je bil zares lep in čist – če bo imela en zobek manj, se ji ne bo poznalo.

Pozna zobna vila Božička in velikonočnega zajčka? Da, srečali so se že, vendar se ne videvajo veliko, ker imajo vsi zelo veliko dela.