marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nove tradicije za rojstni dan

Pošlji prijatelju

otroci praznujejo rojstni danFotolia

Da bo otrokov rojstni dan še posebej poseben, lahko v družini uvedete nekaj novih tradicij.

Kralj za en dan

Veliko staršev otrokom dovoli, da na rojstni dan sami določijo, kaj bodo počeli. Izberejo lahko, kaj želijo za kosilo, se izognejo pospravljanju sobe, izberejo kaj bodo gledali na televiziji in podobno. Marsikatera deklica se razveseli, če lahko na ta dan nosi posebno krono, dečka pa lahko seveda tako kot v kralja spremenimo tudi v viteza.

Vse, kar si lahko privošči

Šolarjem, ki že imajo občutek za ravnanje z denarjem, lahko določite proračun, ki je namenjen rojstnemu dnevu. Tako bodo že veliko vnaprej planirali, za kaj bi določeni znesek porabili in naredili celo spisek dogodkov. Morda bo otrok želel, da dobi za zajtrk krof s čokolado, da ima sobo polno balonov, da lahko v trgovini kupi milne mehurčke, ki jih bo podaril prijateljem na svoji zabavi ... Kar koli torej, samo da je znotraj proračuna.

Praznujte cel teden

Saj veste, kako je v pravljicah – tam vedno piše »rajali so tri dni in tri noči«. Rojstni dan je res samo en dan v letu, a lahko ga malo »raztegnete«. Praznovati pričnite toliko dni prej, kot je ljudi v vaši družini. Vsak dan naj otroku da darilo oseba, ki je ta dan »glavna«, otroku pa naj tudi pove zgodbo o tem, kako se je rodil (vsaka oseba s svoje perspektive), kaj vse se mu je pomembnega ali zabavnega do sedaj zgodilo, kaj sta skupaj preživela v zadnjem letu.

Nagrada v torti

Rojstni dan ne sme biti zabaven samo za slavljenca – še zlasti, če imate več otrok. Da bratci in sestre ne bodo zgolj opazovali, kako slavljenec dobiva darila, skrijte v kremo torte košček čokolade ali bonbon. Kdorkoli dobi kos torte, kjer je skrito to presenečenje, dobi nagrado – recimo sladoled v slaščičarni skupaj z očkom . Igra je zabavna, ker sodelujejo prav vsi.

Jutro z baloni

Medtem, ko vaš otrok spi, napihnite večje število balonov in z njimi popolnoma prekrijte tla v njegovi sobi. Dodate lahko tudi kakšen s helijem polnjen balon, ki bo plesal pod stropom. Tako se bo otrok prebudil med baloni. Navdušen bo!

Dobro jutro s torto

Na otrokov rojstni dan naj cela družina vstane nekoliko bolj zgodaj. Prižgite svečke na torti in jo odnesite v otrokovo sobo, zraven pa mu seveda zapojte »Vse najboljše«. To je super budnica, še bolje pa je to, če se lahko otrok takoj po pihanju svečk torte loti z vilico – kar v postelji, seveda!

Zberite dobre želje

Kadar sorodniki ne živijo blizu vašega doma, jih pred rojstnim dnem prosite, naj na list papirja napišejo dobre želje ter zraven tudi kaj narišejo ali prilepijo. Ko dobite želje od vseh sorodnikov, jih z okrasnim trakom zvežite v knjižico želja.

Posnemite vtise zadnjega leta

Vzemite kamero in posnemite intervju s svojim otrokom. Vprašajte ga, kaj se mu je najbolj pomembnega zgodilo v zadnjem letu, kdo so njegovi najboljši prijatelji, kaj želi postati, ko odraste, kakšno glasbo posluša in katere TV oddaje so mu všeč ... Odgovori se bodo vsako leto spreminjali in bodo čez nekaj let postali prav zabavni.

Pozabite na materialna darila!

Otroci imajo dandanes dovolj igrač in sladkarij. Namesto darila, zavitega v lep papir, naj otrok raje izbere družinsko aktivnost za en dan. Tako bo na njegovo željo v tem letu cela družina šla na »paintball«, zorbing, na drsanje, košarkaško tekmo, na Triglav ... To, da cela družina počne skupaj nekaj zabavnega, je vredno veliko več kot igrača, ki ni zanimiva več kot mesec dni.

Ovoj, ki ga velja shraniti

Namesto, da otrokovo darilo zavijete v ovojni papir iz trgovine, uporabite ekološke papirnate vrečke ali bel papir. Darilo zavijte, nato pa ga okrasite z verzi, lepimi mislimi, risbicami, odtisi svoje dlani, fotografijami ...

Opozorite na zadnje dosežke

Izdelajte velik pano, ki ga boste obesili s stene. Nanj napišite, kaj vse je bilo za otroka novega v zadnjem letu. Če se boste spomnili tega, da se je otrok naučil smučati ali plavati, da si zna sam pripraviti malico, da je šel prvič sam v šolo in podobno, bo otrok vedel, da njegove tako velike kot male dosežke še posebej cenite.