marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Krst – kdo naj bo boter?

Pošlji prijatelju

ženska drži dojenčka v krstnem oblačiluFotolia

Krst predstavlja drugo rojstvo oziroma duhovno rojstvo človeka, njegovo očiščenje za pričetek življenja. Je prvi zakrament.

Prvi krstni botri so se pojavili v prvem stoletju našega štetja. V obdobju pokristjanjevanja poganov so bili krstni botri kristjani, ki so imeli vlogo nekakšnih porokov – s svojo besedo so zagotovili, da je odločitev posameznega pogana, da stopi v krščansko vero, zares trdna in da prihaja od srca. Ti krstni botri so bili potem nekakšni mentorji poganom oziroma spreobrnjencem. Učili so jih in jih usmerjali na pot prave vere, bili so torej nekakšni »starši za verske zadeve«.

Kako izbrati botra?

Krst je posebna ceremonija, ki predstavlja človekovo duhovno rojstvo, naloga botra pa je, da otroka pouči o veri, mu nudi duhovno oporo ter postane njegov drugi oče oziroma druga mama. To pomeni, da moramo botre vedno izbrati z veliko pazljivostjo in imeti pri tem v mislih zlasti njihovo duhovno ter moralno plat.

Za botra vedno izberite osebo, ki ji popolnoma zaupate. Lahko gre za vašo dobro prijateljico ali prijatelja oziroma sorodnika, s katerim ste imeli vedno dobre odnose. Po cerkveni tradiciji velja, da naj bi botri prevzeli skrb za otroke, če bi se staršem kar koli pripetilo, zaradi česar starši ne morejo biti botri lastnemu otroku – vendar pa to v praksi ne drži, saj skrbništva pač ne ureja cerkev, temveč centri za socialno delo in sodišča.

Boter mora biti član Cerkve. Ne sme biti mlajši od 16 let – ta starost se zdi marsikomu nizka, zato velja, da je najbolje izbrati zrelo odraslo osebo. Boter je lahko oseba, ki je že prejela vse tri zakramente uvajanja: krst, birmo in evharistijo. Boter naj ne bo nekdo, ki ne živi po cerkvenih načelih (na primer živi v izven zakonski skupnosti in ima otroke z izven zakonskim partnerjem). Prav tako ni primeren, da postane boter, nekdo, ki ima težko bolezen, saj zaradi nje verjetno ne bo mogel sodelovati pri duhovni vzgoji otroka.

Pri izbiri botra ne pozabite, da njegova naloga niso zgolj darila ob božiču, svetih zakramentih in rojstnih dneh – to je vsekakor dobrodošlo, a niti zdaleč ne predstavlja prave naloge botrov. In če želite svojemu otroku dobrega botra, ga na to vsekakor velja opozoriti. S svojim kandidatom za botra se o darilih vnaprej pogovorite ter mu povejte, da ta niso tisto, zaradi česar ste ga izbrali. Res je, da si nekateri botri lahko privoščijo draga darila, po drugi strani pa je tudi dosti takšnih, ki si jih ne morejo – samo zato, ker vam draga oseba ni premožna, je nikar ne izgubite. Povejte ji, da jo želite za botra zaradi prijateljstva, spoštovanja, duhovnih in moralnih vrednot.

Dober boter je tisti, ki prične pomagati pri otrokovi vzgoji že na samem začetku – na primer tako, da mamici stoji ob strani tako ob prihodu iz porodnišnice kot tudi v času porodniškega dopusta, tako da pomaga pri vsakdanji skrbi za dojenčka. Prav tako je prav, da se boter otroka redno spomni v svojih molitvah – na primer pred spanjem prosi Boga za otrokovo zdravje ter dobrobit. Nato lahko dojenčku že zelo kmalu prične prebirati zgodbe (na primer iz biblije za otroke), ga kasneje pomaga naučiti molitev ter mu odgovarja na vprašanja o življenju. Ko je otrok dovolj star, da se začne sam zanimati za vero, mu mora boter pri tem ves čas nuditi podporo in pomoč ter ga usmerjati na pravo pot.

Botrove priprave na krst

Boter naj se angažira že pri samih pripravah na krst in vam pomaga izbrati cerkev, prostor za pogostitev ter dan krsta. Včasih je veljalo, da krst poteka ob največjih krščanskih praznikih, na primer za veliko noč, sedaj pa je krst predvsem družinski dogodek in ga izvajajo vsakodnevno oziroma ravno nasprotno kot je veljalo nekoč – ob vseh običajnih dneh, ne pa ob praznikih, na primer za božič. To je tudi precej praktično, saj je cerkev ob velikih praznikih običajno nabito polna, zaradi česar vzdušje ne bi moglo biti tako posebno in zasebno. Prav tako je pravilo, da naj bi botra v času krsta ne imela menstruacije, saj krst ni primeren v času, ko se njeno telo čisti.

Boter mora pred obredom seveda v cerkev k spovedi in obhajilu, prav tako pa je zaželjeno, da se tri ali štiri dni pred obredom posti. Na dan krsta naj pred obredom ne bi zaužil prav ničesar, prav tako pa v času pred krstom naj ne bi imel spolnih odnosov.

Čeprav se tega običaja danes ne držimo več tako kot ponavadi, naj bi bili botri na krstni ceremoniji še posebej svečano oblečeni, zaželjena je tudi bela barva, ki predstavlja čistost. Nekateri krsti trajajo precej dolgo in boter veliko tega časa preživi stoje – zato botram svetujemo, da za krst ne obujejo čevljev z visoko peto.

Nepisano pravilo je, da za stroške krsta poskrbijo botri, ne pa starši. To je smiselno pravilo, kajti starši so na krstu v vlogi gostov, medtem ko so glavni akterji župnik, otrok in boter.