marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kaj in kako piti – da ne bo mačka!

Pošlji prijatelju

ženska s kozarčkom belega vina na zabaviFotolia

Praznovanja, obletnice, martinovanje, zabave ob koncu leta … Večina ljudi rada nazdravi s kozarcem vina ali spije drugo alkoholno pijačo. In potem še eno, pa še eno – sploh, če je noč dolga. Da se ne bi zjutraj zbudili z mačkom, pa je treba piti po pameti oziroma poznati nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da zjutraj ne boste imeli glavobola in bolnega občutka v želodcu.

Kaj povzroči mačka?

Etanol (alkohol) deluje dehidracijsko in zaradi izsušenosti imamo suha usta ter glavobol in smo utrujeni. Kadar zaužijemo veliko alkohola, to vpliva na delovanje jeter – te morajo s pomočjo encimov skrbeti za razgradnjo etanola, zaradi česar ne morejo skrbeti, da je telo dovolj dobro oskrbovano z glukozo. Zato je pride do tkiv in organov premalo, in ker je ne pride dovolj niti do možganov, smo utrujeni, slabotni, brez energije, slabe volje in nezbrani.

Na mačka vpliva količina sladkorja v pijači – če pijemo sladke alkoholne pijače, na primer koktajle, bo maček hujši. Počutje je hujše tudi zato, ker ob uživanju alkohola večina kadilcev kadi precej več kot običajno, po cigaretah pa neredko posežejo tudi tisti, ki se sicer sploh ne štejejo med kadilce – torej se slabosti zaradi posledic uživanja alkohola pridruži še slabost zaradi nikotinske zastrupitve.

Na mačka vpliva tudi telesna teža – lažji kot ste, hujše bodo posledice; prav tako pa tudi vaša starost – starejši kot smo, hujšega mačka imamo (a na srečo smo z leti tudi pametnejši in z alkoholom ne pretiravamo tako kot v mladih letih).

Ali boste imeli rahlega ali hudega mačka je seveda odvisno tudi od vašega prepričanja – počutje po uživanju alkohola in prekrokani noči je precej psihosomatsko. Če ste prepričani, da boste imeli mačka in se ne boste počutili dobro, potem bo verjetno tudi res tako.

In seveda še najbolj očiten krivec: uživanje velike količine alkohola v kratkem času. Če boste v eni uri zvrnili kar tri kozarce vina, boste precej bolj »bogi«, kot če boste tri kozarce vina spili v treh urah.

Kaj piti?

Ali boste imeli mačka ali ne, je odvisno od tega, kaj pijete. Kemična sestava alkoholnih in žganih pijač je različna, zato na splošno velja, da vedno velja poseči po pijači boljše kakovosti, ki vsebuje manj stranskih produktov alkoholnega vretja – tudi če cel večer pijete viski, izberite raje dražjega, saj vam bo po njem manj hudo kot po takšnem, ki ste ga za nekaj evrov kupili v diskontu. Enako velja za vina – vino slabe letine ali vino, ki ni bilo pravilno ali dovolj dolgo starano (zlasti barikirano vino), je idealno za mačka. Ravno tako se izogibajte pijačam, ki poleg etanola vsebujejo tudi metanol in celo aceton!

Kaj piti, da se obvarujete pred mačkom? Splošno pravilo je, da bo maček hujši po temnejših pijačah. Če pijete vino, posezite raje po belem, ne pa po rdečem. Pri žganih pijačah velja, da je najčistejša in zato za mačka najmanj nevarna vodka, sledi gin, nato večina visikijev, nato »brandy«, rum in »single malt scotch«, v zadnji kategoriji pa je burbon (pri burbonu imate tridesetkrat več možnosti za mačka kot pri vodki). Če boste pili pivo, pravilo o barvi oziroma čistosti ne velja, saj vsebuje nefiltrirano pivo veliko več vitaminov skupine B kot kakšen lager, torej je maček manj verjeten.

Preden pijete

Preden pijete, vedno jejte – hrana naj bo zdrava in naj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, prav tako pa škroba. Tako bo imelo telo dovolj hranljivih snovi, hrana pa bo vsrkala alkohol in vam ga pomagala predelati.

Pred alkoholom pijte veliko vode in sadnih sokov – da ne boste dehidrirali in boste telo napolnili z vitamini.

Pripravite si vitaminske napitke iz svežega sadja za naslednje jutro, ko ne boste pri volji, da bi jih delali. Prav tako si pripravite zdravila, ki učinkujejo proti simptomom mačka – za vsak slučaj.

Podobni članki