marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbor poročnega fotografa

Pošlji prijatelju

fotograf na plaži fotografira ženina in nevestoFotolia

Poročni dan zahteva tudi čudovite poročne fotografije. Te so v veliki meri odvisne od fotografove nadarjenosti in njegovega stila, precej pa tudi od tega, kaj ste se z njim dogovorili, ko ste ga najeli.

1. Poglejte si njegove fotografije celotne poroke.

Fotografi radi pokažejo le lepo fotografijo z ene ali druge poroke, a da boste imeli občutek, kakšno je njegovo delo v celoti, si morate ogledati vsaj en poročni album v celoti. Tako boste lahko presodili, kakšen je njegov občutek za celoto ter kako je fotografiral poroko od začetka do konca – od nevestinih in ženinovih priprav, do ceremonije, sprejema ter poročnih portretov.

2. Povprašajte, koga lahko povprašate za priporočilo.

Fotografa prosite za številke treh nevest, katerih poroko je fotografiral. Vprašajte jih, ali bi fotografa priporočile svoji najboljši prijateljici, ali je bil fotograf točen, ali je bil primerno oblečen, ali je bil celoten čas dela profesionalen, ali so imeli gostje glede njega kakšne komentarje …

3. Vprašajte, ali vam bodo slike na voljo v digitalni obliki in na spletu.

Če fotograf slika s klasičnim aparatom na film, boste prejeli za ogled verjetno negative. Če uporablja digitalni fotoaparat, pa se je najbolje dogovoriti, da so slike na voljo preko spleta – na njegovi spletni strani oziroma v ftp mapi. Tako boste imeli dostop do slik veliko hitreje in tudi izbor tistih, ki jih želite imeti natisnjene, bo hitrejši. Ne pozabite ga povprašati, koliko časa bodo fotografije preko spleta dostopne oziroma kako hitro morate izbrati tiste, ki jih želite.

4. Kdo bo fotografiral mojo poroko?

Kadar se za fotografiranje dogovarjate s fotografskim studiem, za katerega dela več fotografov, se pozanimajte, kdo bo dejansko delal na vaši poroki. To je pomembno, ker ima vsak fotograf svoj stil fotografiranja, pa tudi kot osebnosti so precej različni. Ko se dogovarjate za fotografiranje, se morate dejansko pogovoriti s fotografom, ki bo delal za vas, ne pa z menedžerjem. V nekaterih studiih ne vedo, kdo bo delal na vaši poroki skoraj do konca – če vam že pri prvem ali drugem obisku studia ne morejo zagotoviti, da bo delala točno oseba, ki si jo želite, potem na tak studio raje pozabite in poiščite drugega fotografa.

5. Kdaj bo možen ogled fotografij, kdaj bodo lahko natisnjene in kdaj bo pripravljen poročni album v obliki knjige?

S fotografom se dogovorite, kakšna je običajno časovnica njegovega dela – koliko časa potrebuje, da vam pokaže fotografije, koliko za tiskanje izbranih kopij ter koliko za pripravo albuma oziroma fotoknjige.

6. Koliko fotografij bo naredil?

Povprečno poroko lahko fotograf »pokrije« s 500 fotografijami, vendar bo iz njih naredil izbor, še preden vam pokaže posnetke. Povprašajte, koliko fotografij običajno ponudi oziroma med kolikimi boste lahko izbirali. Če fotograf uporablja fotoaparat s filmom, povprašajte, koliko filmov je vključenih v ceno ter koliko vas bodo stali dodatni filmi.

Oglašujte pri nas