marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čevlji za maturantski ples/k večerni obleki

Pošlji prijatelju

dekle drži škatlo z rdečimi čevlji s petoFotolia

Če ste prebrali nas članek o tem, kako izbrati večerno obleko oziroma obleko za maturantski ples, potem ste jo gotovo že kupili. Sedaj pa je čas, da pomislite še na čevlje.

Stil

Pri izboru čevljev najprej pomislite na obleko. Na splošno velja, da naj bodo čevlji manj glamurozni, če imate zelo bleščečo ali precej barvito obleko ali obleko z mnogo detajli. Kadar je obleka bolj preprosta, pa naj bodo čevlji takšni, da bolj izstopajo in so bolj »zapleteno« oblikovani.

Drugi izjemno pomemben dejavnik je udobje – nenazadnje boste velik del noči preplesali. Torej nikar ne pozabite, da so lahko čevlji še tako lepi, vendar niso pravi, če se v njih ne počutite dobro. Peta

Če boste imeli obleko do tal, potem je dejstvo, da se čevlji večinoma ne bodo videli. Izberite čevlje brez pete ali balerinke – tako vam tudi ne bo treba skrbeti, da bi se vam peta med plesom ujela v obleko in jo celo strgala. Prav tako obleka do tal sploh ni več obleka do tal, če se obujete v desetcentimeterske pete. Če je vaša obleka krajša ali nesimetrične dolžine, potem so seveda boljši čevlji s peto, saj boste v njih videti višji in vaše noge daljše.

Preden se odločite za zelo visoke pete, seveda pomislite na to, kakšne izkušnje imate z njimi. Če glede nošenja pet niste popolnoma samozavestni, potem ne izberite visoke in tanke pete, temveč raje nekaj bolj stabilnega. Peta naj ne bo višja od 7 cm, čevelj pa naj spredaj nima oblike špice, temveč naj bo zaobljen, ravno »odsekan« ali odprt. Prepričajte se tudi, da vam je dovolj širok – bolje je kupiti za številko daljše čevlje in vanje namestiti silikonske podložke proti drsenju, kot trpeti v preozkem čevlju.

Še na nekaj velja pomisliti, preden se odločite za visoko peto – na višino vašega plesalca. Če ga boste zaradi svojih visokih pet presegli, se z njim najprej pogovorite o tem, ali ga bo to motilo. Večinoma velja, da niti moškega niti ženske ne moti, da je ženska višja, le kadar gre za izjemno samozavestne pare.

Barva

Barva čevljev je vsekakor pomembna, vendar ne najpomembnejša. Še zdaleč ni nujno, da je popolnoma enaka barvi obleke – najbolje je, da je za odtenek temnejša. Če imate obleko v svetlih nevtralnih barvah, lahko vedno obujete tudi bele, srebrne ali zlate čevlje, k oblekam v temnejših nevtralnih barvah pa črne ali sive. Če ne želite biti elegantni, temveč malo bolj »odpuleni«, lahko zlate ali srebrne čevlje obujete k čemur koli, prav tako pa lahko izberete čevlje v barvi, ki je komplementarna barvi obleke – torej sta si barvi na barvnem krogu nasproti. (Preverite barvni krog.)