marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Praznično okrašena miza

Pošlji prijatelju

miza, okrašena za božično večerjoFotolia

Če bo letos družinska božična večerja v vašem domu ali pa boste gostili prijatelje za Silvestrovo, naj bo miza lepo okrašena – to bo namreč precej prispevalo k prazničnemu vzdušju in dobri volji. Saj veste: na naše razpoloženje vplivajo vsi naši čuti, zato naj bo miza videti na oko privlačna in dišeča, na njej naj bodo materiali, prijetni in zanimivi na otip, manjkati pa ne smejo okusne jedi.

Barvna shema in stil

Pri odločitvi o tem, katere barve izbrati za prte, prtičke, krožnike in kozarce (če boste šli tako daleč), razmislite o splošnem videzu vašega stanovanja, o stilu in barvah v njem, pa tudi o okraskih, ki ste jih že namestili v svojem domu. Če imate jelko z belimi okraski, naj bo bela tudi na mizi, če je vaše stanovanje izjemno minimalistično opremljeno, naj se miza ne šibi pod načičkanimi dekoracijami baročnega videza, če ste dom okrasili z jelenčki, naj bodo ti tudi na mizi…

Če so vaše aranžerske sposobnosti še bolj začetniške, je najbolje, da se držite preproste in prečiščene dekoracije. Za božično klasiko med barvami velja rdeča, vendar boste v trgovinah našli tudi čudovite srebrne, zlate, modre, bele in druge dekoracije – izbira je tolikšna, da bo odločitev težka, a z malo premisleka vam bo gotovo uspelo.

Osnovni razmislek

Preden se lotite nakupov, razmislite o tem, koliko gostov pričakujete – za vse mora biti dovolj prostora, prav tako pa boste potrebovali »materiale« za vse – če jih vas bo skupaj 12, boste torej morali bolj paziti na stroške, kot če bodo za mizo sedeli zgolj štirje.

Kakšne velikosti ter oblike je vaša miza (okrogla, kvadratna, ovalna) ter iz kakšnega materiala? Če je plošča vaše mize steklena, bo namreč najbolje, da jo za začetek prekrijete s prtom, saj daje steklo hladen občutek in tudi praske se na njem kaj hitro pojavijo. Če je miza lesena, se lahko prtu izognete in daste na mizo zgolj pogrinjke ali tekače.

Kakšno vzdušje bi radi ustvarili? Če boste stregli »starinske« jedi po receptih vaše babice, se to ne sklada z vzdušjem, ki ga bodo vzbujali jeleni z rdečim nosom. Če boste stregli prefinjene moderne »mini« jedi na (pre)velikih krožnikih, se k njim ne bodo skladali kipci angelov…

Podloga

Če želite mizo (zlasti stekleno) zavarovati pred polito pijačo, vročim voskom prevrnjene sveče, praskami ter glasnimi udarci, kadar kdo pretrdo odloži kozarec, nanjo najprej namestite podlogo. Najbolje je, da kupite pregrinjalo za mize iz vinila (»plastični prt«), ki ga lahko kupite na metre, ter odrežete točno na velikost mize, da lepo sega do robov.

Prti, tekači, pogrinjki

Prt lahko naročite po meri, ali pa ga kupite v standardni velikosti za okroglo, kvadratno, pravokotno ali ovalno mizo. Kako velik naj bo? Za jedilne mize velja, da naj prt sega ob straneh okoli 20 cm preko roba, za banketne mize (na primer za samopostrežni bife) pa 40 cm preko roba. Torej morate izmerjenim dimenzijam mize prišteti dvakratnik tega števila tako za dolžino kot širino (oziroma zgolj za premer). Ne pozabite: če bo prt prevelik, bo gostom med sedenjem ležal v naročju, kar ne bo prijetno, poleg tega pa lahko kdo prt ob odhodu od mize tudi po nesreči potegne za sabo.

Je dovolj en prt? Kakor želite – lep učinek da več plasti prtov. Pričnite s klasičnim prtom, preko njega pa pogrnite še enega v kontrastni barvi ali z vzorcem (lahko je prosojen), tekač ali pogrinjek.

Kakšna je razlika med pogrinjkom in tekačem? Pogrinjki so namenjeni individualnim gostom in omejujejo prostor, ki jim je namenjen – gost ima na njem svoje krožnike, pribor in kozarce. Tekači pa so v obliki šala. Preko mize jih lahko položite po dolgem, da tečejo po dolžini z ene strani na drugo (in vsakemu gostu lahko še vedno namenite lasten pogrinjek), ali pa jih namestite po širini mize – tako predstavljajo nekakšno združenje pogrinjkov, saj ima na eni strani svoje krožnike ter pribor en gost, na drugi strani pa gost, ki mu sedi nasproti.

Dekoracija stolov

Stole lahko »oblečete« v po meri narejena pokrivala, ki pokrijejo tako naslonjalo kot sedalni del in noge, saj so tako videti bolj elegantno. Če so vaši stoli že sicer elegantni in je naslonjalo oblečeno v tkanino ali usnje, je pogosto dovolj, če na naslonjalo nadenete prosojno tkanino, na primer muslin, ter jo na zadnjem delu zavežete v pentljo. Seveda pa lahko zadnjo stran stolov okrasite tudi z božičnimi okraski, ki so v enakem stilu, kot ga boste uporabili za okras mize.