marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Obožujemo ognjemete, ne maramo pokanja

Pošlji prijatelju

ognjemet v ozadju ženske s kozarcem šampanjcaFotolia

Silvestrovo ne bi bilo tako čarobno, če ga ne bi spremljali ognjemeti. Tisti veliki v mestih, pa tudi barvne eksplozije, za katere poskrbijo sosedje, so res nekaj posebnega. Vendar pa so lahko zaradi glasnega pokanja tudi moteči, predvsem za otroke, starejše, bolne in živali. Poleg ognjemetov pa ne smemo pozabiti niti na petarde – čeprav so te pri nas od sprejetja Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih od leta 2008 prepovedane, se marsikdo nad njimi še vedno navdušuje in si jih priskrbi na črnem trgu ali jih kupi v sosednjih državah, kjer prepovedi ni.

Ognjemet je sicer namenjen svetlobnim učinkom (katerih stranski učinek je žal pok). Ognjemete ljudje občudujejo že kar nekaj stoletij, pa čeprav gre za nevarna sredstva – kovinski oksidi, ki oblikujejo barvne vzorce na nebu namreč niso možni brez eksplozivnega smodnika.

Kaj je dovoljeno?

Uporaba pirotehničnih sredstev kot so rakete in ognjemetne baterije je pri nas dovoljena od 26. decembra do 2. januarja. Vendar pa se jih ravno zato, ker povzročajo precej hrupa in so tudi nevarne (vsako leto povzročijo tudi vsaj en požar) ne sme uporabljati v strnjenih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. Uporabljajo jih seveda lahko zgolj odrasli, oziroma (natančneje) starejši od 14 oziroma 16 let, otroci pa zgolj pod nadzorom staršev.

Uporabljajo se lahko naslednja pirotehnična sredstva:

- ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih. Tipični izdelki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom itd.;

- ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa in so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem. Tipični izdelki so rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije, rakete itd.;

- ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi. Tipični izdelki so rimske svečke, ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije itd.

Drugih pirotehničnih sredstev ni dovoljeno uporabljati oziroma jih lahko uporabljajo samo profesionalci.

Kaj je prepovedano?

Prepovedana je domača izdelava ali predelava pirotehničnih sredstev, uporaba pirotehničnih sredstev za profesionalno uporabo, preprodaja pirotehničnih sredstev ter posedovanje in uporaba petard. V kolikor imate pri sebi petarde ali jih celo prižigate, vas lahko policisti kaznujejo z denarno kaznijo od 400 do 1200 evrov.

Zakaj so petarde prepovedane, če pa jih v drugih državah dovolijo? Predvsem zato, ker so zelo nevarne ter je njihov učinek zgolj moteč pok (medtem ko je pri ognjemetu prisoten tudi svetlobni učinek). Letos sta se s pirotehničnimi sredstvi poškodovali že dve osebi, pa se je »veseli december« šele komaj začel. Največkrat pride do hude poškodbe obraza in dlani, saj se nesreče običajno zgodijo ravno takrat, ko pirotehnično sredstvo poberemo in pogledamo, zakaj ni eksplodiralo.

Na kaj moramo biti pozorni?

Najprej na lastne otroke. Nobene potrebe ni, da bi otroci pomagali prižigati pirotehnična sredstva. Če boste doma ob polnoči prižgali nekaj raket, naj bodo otroci na varni razdalji. Ne pozabite, da so otroci nad pirotehničnimi sredstvi pač po naravi navdušeni in tudi radovedni, zato vso pirotehniko vedno dobro spravite (zaklenite!). Otroci naj nikoli ne dobijo možnosti, da bi s pirotehniko eksperimentirali ali preverjali svoj pogum.

Pirotehnična sredstva vedno kupujte le v trgovinah, ki imajo dovoljenje za njihovo prodajo. Sredstva s črnega trga so običajno precej bolj nevarna, zato se zaradi nekaj prihranjenih evrov ne izplača tvegati. Preverite, ali imajo pirotehnična sredstva slovenska navodila, kot zahteva zakon, ter jih pred uporabo temeljito preberite in tudi upoštevajte.

Kadar pirotehnično sredstvo ne eksplodira, se mu nikar ne približujte. Počakati je treba najmanj 20 minut ali pol ure, preden lahko takšno sredstvo poberete, še najbolj varno pa je, da ga ne pobirate in ne premikate, temveč o njem obvestite gasilce.

Ne pozabite: vsak pirotehnični izdelek vsebuje eksploziv! Kaj ne bi bilo bolje, da praznike preživite varno in zraven še prihranite, z ognjemeti pa naj se ukvarjajo drugi?

Oglašujte pri nas