marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Novoletni simboli sreče

Pošlji prijatelju

novoletni simboli sreče - podkevFotolia

Ob novem letu si ljudje zaželimo veliko sreče in zdravja, zato so v tem času priljubljeni tudi novoletni simboli sreče, ki jih najdemo na tako na voščilnicah kot na ovojnem papirju ali v obliki drobnih darilc.

Podkev

Podkev naj bi varovala pred nesrečo, zato jo ima marsikdo celo v svojem avtomobilu. Kadar naj bi prinašala družinsko srečo, jo je potrebni pritrditi nad vhodna vrata, in sicer tako, da stoji pokonci kot črka U – na ta način sreča ne more pasti iz nje.

Podkev, ki simbolizira sožitje človeka ter konja, sicer velja za srečni simbol po skoraj vsem svetu. Ker je iz železa, pomeni trdnost, varnost in zaščito, sicer pa spominja na mesec oziroma živalske rogove, kar simbolizira plodnost in rodovitnost.

Pujsek

Pujsek je simbol sreče iz istega razloga kot navada, da ljudem zaželimo »veselega in debelega«. Pujski niso namreč zgolj razigrana in nagajiva žival, temveč so bili v starih časih cenjeni predvsem zato, ker so družini omogočali preživetje. Kdor doma ni redil pujska, da bi v mrzlih zimskih dneh jedel njegovo meso ter tolščo, se mu je precej slabo pisalo. Kjer je bil v svinjaku pujsek, pa so lahko bili prepričani, da se bodo prebili skozi še tako ostro zimo.

Glede na to, zakaj je pujsek postal simbol sreče, ga torej nikar ne podarjajte samo zato, ker je ljubek – še zlasti ne, če ste vegetarijanka ali je darilo namenjeno velikemu ljubitelju živali.

Štiriperesna deteljica

Da bi med triperesnimi deteljicami zrasla štiriperesna, mora priti do igre narave oziroma modifikacije, zato so tako izjemno redke. A nič ne de – tudi triperesna deteljica je pomembna, saj gre za rastlino, s katero je bila menda obložena Jezuščkova posteljica v hlevčku v Betlehemu, z njo pa so se hranile tudi živali, ki so ga grele. Danes v triperesni deteljici vidimo predvsem simbol Svete trojice.

Če najdete štiriperesno deteljico, je to gotovo razlog, da greste takoj vplačati listek za loterijo. Sicer pa jo dobro shranite, kajti njena simbolika je tako vseobsežna, da vam lahko prinaša srečo na mnogih ravneh. Štiriperesna deteljica predstavlja štiri letne čase, štiri strani neba ter štiri osnovne elemente življenja (zemljo, zrak, ogenj in vodo).