marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Noč čarovnic

Pošlji prijatelju

privlačna ženska v kopalkah, z rožički in rekviziti za noč čarovnicFotolia

Noč čarovnic je praznovanje, ki se je pri nas v zadnjih letih precej prijelo – nekoliko zato, ker gre za precej »komercialen« praznik, ki so ga z veseljem pograbili trgovci, nekoliko pa tudi zaradi tega, ker je dnevu spomina na mrtve lepo dodati še nekaj bolj veselega, ob čemer se lahko tudi nasmejimo in pozabavamo.

Od kod noč čarovnic?

Praznovanje ima pri nas precej ponesrečeno ime – četudi se otroci v (predvsem) angleško govorečih deželah na ta dan našemijo v čarovnice, vampirje, mumije, ptičja strašila in druge pošasti (pa tudi bolj ljubka bitja, saj ZDA in VB ne poznata pusta in je to edina priložnost za kostume), namreč to ni praznik, namenjen čarovnicam. Izvorno gre za praznovanje, tesno povezano z dnevom spomina na mrtve, ki bi mu lahko pravilneje rekli »večer vseh svetih«.

Ko so Angleži prevzeli praznovanje vseh svetih (torej dneva spomina na mrtve), so večer pred tem poimenovali »All Hallow Even« - torej predvečer vseh svetih. Iz zadnjih dveh besed je nastala skovanka »Halloween«, ki smo jo pri nas napačno prevedli v noč čarovnic.

Pri Angležih je bila ob začetku razvoja tega praznovanja, torej okoli prvega tisočletja, navada, da so se na ta večer ovili v belo rjuho, na glavo pa so si dali izrezljano bučo – tako naj bi odganjali zle duhove. Ko seje praznik razširil, pa se je začelo izrezljane buče, ki odganjajo duhove, nameščati pred hišo oziroma pred vhodna vrata.

Ampak od kod ideja za to praznovanje? Vsi sveti in večer pred njimi se napajajo v starih rimskim in keltskih običajih

Navade po svetu

Noč čarovnic oziroma »Halloween« je seveda najbolj priljubljena v ZDA. Na dan praznovanja so domovi bogato okrašeni z izrezljanimi bučami in drugimi jesenskimi pridelki (okras, ki se obdrži vse do praznovanja dneva zahvalnosti), priljubljene so zabave v kostumih, kurjenje kresov, hiše strahov, pripovedovanje grozljivih zgodb in gledanje grozljivk …

Otroci se na noč čarovnic oblečejo v kostume ter gredo od vrat do vrat, da se pokažejo sosedom in za nagrado dobijo sladkarijo. To navado imenujejo »trick-or-treat«, torej »potegavščina ali nagrada« - če ljudje otrokom ne odprejo vrat in jim ne dajo sladkarij, jim ti kakšno zagodejo. Gre za običaj, ki so ga prvič zabeležili šele leta 1911.

Pri otrocih je bila včasih priljubljena tudi igra »apple bobbing«. Gre za igro, kjer se v veliko vedro ali kad nalije voda, nato pa vanjo strese nekaj jabolk – ta v vodi seveda plavajo. Jabolka je treba dobiti iz vode brez uporabe rok – torej zajeti sapo, dati glavo v vodo in jabolko zagrabiti z zobmi.

Ste samski? Potem lahko s preprosto igrico poskusite uganiti ime svojega bodočega moža. Na noč čarovnic morate krožno olupiti jabolko, tako da je ves olupek v enem kosu, nato pa ga vreči preko rame. Poglejte, kako je olupek pristal – menda boste v njem našli obliko črke, ki predstavlja prvo črko imena vašega bodočega moža. (Hm… Najverjetneje mu bo ime na »S«.) Prav tako lahko samske ženska na ta dan stopijo pred ogledalo v popolnoma zatemnjeni sobi in menda bodo v ogledali zagledale obraz bodočega partnerja. No, če jim je usojene, da bodo umrle samske ali pred poroko, pa bodo v ogledalu videle obris lobanje.

Kaj pa naj za noč čarovnic postavimo na mizo? Vse jedi iz jesenskih pridelkov, vse jedi, ki so grozljivo okrašene, ter seveda jabolka na paličici, prevlečena s karamelo ali skorjo iz rdeče obarvanega sladkorja in cimeta.

Podobni članki