Marmelina | Vsakdanje – povsem enostavno | http://marmelina.si

Ideje za zavijanje daril

zavijanje daril - darilo s smrečicoMN

Je zavijanje daril za vas praznično nujno zlo? Darilo, ki je domiselno zavito, se morda sklada z okrasitvijo naše jelke ali našimi oziroma obdarovančevimi hobiji, pove: »Potrudila sem se!« Priča o tem, da nam darilo ne predstavlja neke obveznosti, temveč je res podarjeno iz srca. Da smo želeli obdarovanca oziroma obdarovanko zares razveseliti in presenetiti. Da nam je mar! Torej … Lepo zavito darilo pomeni veliko več kot tisto, ki je vrženo v darilno vrečko, s katero nimamo nobenega dela, saj so si jo zamislili, jo oblikovali ter izdelali drugi. Torej: zavijanju daril posvetite malo več pozornosti!

Prvo darilo je zavito v ročno izdelan papir z reliefom (vzorec zvezdic), vendar to ni njegova največja zanimivost. Bolj pritegne smrečica. Polovica drevesca je zarezana v papir in zapognjena v drugo smer, da se skozi papir vidi škatla (oziroma papir v drugi barvi, ki je podložen). Zavihani del smrečice je porisan, da je drevo videti okrašeno.

zavijanje daril - darilo z volnoMN

Da embalaža ni zgolj za zaščito, ima poleg svoje funkcionalne naloge tudi vizualno, ki ljudi pritegne ali ne, ve vsak oblikovalec. In to vemo tudi mi – zato smo škatlo tokrat okrasili z dvema klobčičema volne in gumbom. Uporabite lahko volno in gumbe, ki jih ne potrebujete več, ali pa je volna tudi del darila (če gre na primer za darilo nekomu, ki rad plete).

zavijanje daril - darilo s kavoMN

Boste obdarili prijateljico, s katero vsak dan kofetkate? Potem na krožnik nasujte zrna kave, vrhnjo plast škatle premažite z lepilom in jo pritisnite na kavo, da se prime. To bo posebno dišeče darilo! (Če želite, da bo darilo dišalo, ga lahko okrasite tudi z začimbami, na primer skorjico cimeta, s klinčki in podobno.)

zavijanje daril gumbi in kraguljčekMN

Radi ustvarjate? Potem imate doma kup ostankov materialov, na primer obarvane volne za polstenje in gumbov. Uporabite jih, za praznično vzdušje pa dodajte še kakšen kraguljček.

zavijanje daril štampiljkeMN

Darila za otroke so odlična, če so že na videz igriva. Uporabite preprost papir in ga požigosajte z žigi – motivi naj bodo živalski ali božični.

MN

Trakovi za pentlje so vsestransko uporabni. Kupite trakove različnih širin (ali širšega narežite na ožje) in jih prepletite po sistemu »zgoraj, spodaj, zgoraj, spodaj…«.

MN

Če ste ljubitelji narave, potem dobro veste, da na vrtu in v gozdu tudi pozimi najdemo precej materialov. Naredite drobne šopke iz zimzelenih rastlin in suhega cvetja in jih prilepite na vrh zavojev.

MN

Tudi kombinacija rastlin, ki so značilne za božični čas, ter okrasnih trakov za šivanje je videti odlično, izdelava pa je povsem preprosta.

MN

Še eno darilo iz preproste čipke in suhe rože (hortenzije).

MN

Če smo že pri čipkah… Se spomnite filma »Moje pesmi, moje sanje«, v katerem je Maria otrokom sešila oblačila kar iz zaves? Pobrskajte po omarah, morda imate tudi vi kje takšne, ki jih ne boste nikoli več obesili na okno.

MN

Ovoj je lahko tudi precej uporabna zadeva: darila za otroke lahko zavijete v pobarvanke, da bodo imeli najmlajši takoj delo z ustvarjanjem (in ovoj ne bo namenjen le temu, da konča v smeteh).

MN

Še en primer uporabne dekoracije: namesto pentlje je uporabljena verižica. To pride seveda v poštev samo za darila manjše velikosti. Večja pa lahko zavežete… s kolebnico?

MN

Ko smo ravno pri uporabnem – veste, kaj je tole? Videti je kot zasnežena gora, porisana s pentljicami, v resnici pa gre za otroške žabice, v katere smo dali škatlico z darilom ter obe »hlačnici« na vrhu zamotali in zavezali.

MN

To je pa mikado? Pravzaprav ne. Samo obarvane in z nekaj bleščečega praha posute paličice. Razporedite jih tako, da je postavitev videti naključna ter jih prilepite. Paličice naj bodo tako dolge, da gledajo preko darila. Enostavno in elegantno.

MN

Ste za divje? Blago »za kopalke«, potiskano z živalskim vzorcem lahko v kakšni trgovini kupite tudi »na kile«, kar pomeni, daje zelo poceni. Dodajte še kakšno pero, pa je.

MN

Še eno darilo z gumbki – tokrat razporejenimi v obliko smrečice, čudoviti pa bodo tudi v obliki zvezde.

MN

To ni še en navaden črn ovojni papir. Ne – to je papir, ki ga lahko nalepite na steno otroške sobe, otrok pa po njem piše s kredami (in vam prihrani sive lase zaradi risanja po steni). Mi smo vanj zavili darilo, ga popisali s kredo, zraven pa prilepili še zamašek od penečega vina – zgolj zato, da vam dokažemo, da je lahko pri zavijanju uporabna skoraj vsaka stvar, za katero ste mislili, da spada samo še v koš z odpadki. (Opomba: Folijo za pisanje s kredami smo našli v trgovini NKD).

MN

Še enkrat povsem običajen papir, tokrat polepljen s cofki. Videti je kot ognjemet, kaj ne?

MN

Kosmatene žičke so vsestransko uporabne. Morda res ne zna vsakdo iz njih izdelati figuric, lahko pa jih navijete okoli svinčnika, da imajo obliko vzmeti, ter nato oba konca »zahakljate« skupaj, da dobite rožice. Lahko so barvite, ali pa naredite ledene rože iz belih žičk.

MN

Pozdravljeni, jaz sem darilo – včasih pa sem bil telefonski imenik! Star telefonski imenik ali tudi povsem navaden časopis lahko postane ovoj, s čimer boste tudi takšen, sicer nekakovosten papir, znova uporabili, še preden gre v zabojnik za papir ter v reciklažo. Če na darilo prilepite plastična očesa in rdeč cofek za nos, bo darilo kar naenkrat dobilo osebnost. (In če ne želite, da spominja na Božička, temveč na jelena, dodajte še dve drobni razvejani vejici, ki bosta spominjali na roge.)

MN

Darilo »to go«? Če imamo kavo za s seboj, pa imejmo še darilo za s seboj. Nenazadnje ga bomo res nesli obdarovancu, zato ni nič narobe, če ima ročaj (in nekaj nalepk v obliki snežink za okras).

MN

Japonske umetnosti zlaganja in prepogibanja papirja oziroma origamija večina odraslih ni (več) vešča. A povprašajte kakšnega šolarja – gotovo pozna nekaj zanimivih načinov, da papir dobi zanimivo obliko. Mi smo vadili prepogibanje v obliko štirikrake zvezde ter nato tri zvezde naložili eno vrh druge.

MN

Najbližjim marsikdaj podarimo več kot eno stvar. Torej imamo tudi več škatel. Postavite jih eno vrh druge in zvežite s trakom/čipko.

MN

Še predlog za nekoliko bolj ploščata darila (na primer tanjše knjige). Papirja ob robovih ni potrebno zapogniti in zlepiti – samo stisnite ga skupaj ter spnite s spenjačem. Če imate lep papir, dodatki niso potrebni, sicer pa dodajte trak, vejico bele omele, suho rožo… Ali kar vse troje.


Članek natisnjen iz: Marmelina | Vsakdanje – povsem enostavno: http://marmelina.si

URL naslov članka:: http://marmelina.si/praznovanja/okt-dec-praznovanja/ideje-za-zavijanje-daril

Copyright © 2010 Marmelina | Vsakdanje - povsem enostavno. All rights reserved.