marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Darila v kozarcih

Pošlji prijatelju

darila v kozarcih, kakav in masa za piškoteMN

Tudi pri nas so zadnja leta vse bolj priljubljena darila v kozarcih. Sprva so darila v kozarcih podarjale predvsem tiste pridne gospodinje, ki so poleti in jeseni kuhale domačo marmelado ali nabirale zelišča za čaj, pridružili so se tudi čebelarji in gobarjio (s suhimi gobami), danes pa so običajne kozarce za vlaganje zamenjali kozarci in kozarčki različnih oblik in velikosti, v katerih je možno podariti marsikaj.

Darila v kozarcih so izjemno praktična iz kar nekaj razlogov: kozarci niso dragi in kupimo jih lahko skoraj povsod, vanje lahko nadevamo drobnarije lepega videza, ki pa imajo nizko ceno, enostavno jih je praznično okrasiti, steklo je možno reciklirati oz. cele kozarce ponovno uporabiti …

Ideje za darila v kozarcih

Kaj lahko podarite v kozarcih? Pravzaprav je idej cela množica. Pojdimo lepo po vrsti:

1. Domače izdelke, na primer marmelade ali kar koli drugegam, kar ste vkuhali.

2. Piškote, kroglice in druge male sladke mojstrovine iz vaše kuhinje. Pobrskajte po naših receptih za Ameriške kroglice, Figove čokoladice, Kroglice s kandiranimi češnjami, Čokoladne kroglice z mileramom/kislo smetano, Kokosove kroglice (Rafaello), Domače napolitanke.

3. Sestavine za piškote, kruh, mafine. Če boste podarili v kozarec lepo nadevane sestavine za piškote, izberite recept brez jajc, saj bo tako vaš obdarovanec moral sam dodati zgolj maslo (oziroma pri mafinih maslo in jajca ter pri kruhu vodo ali mleko). Izberete lahko seveda kateri koli recept, ki ste ga že preizkusili in veste, da so rezultati peke po njem odlični, recept pa mora biti takšen, da vsebuje čim več suhih sestavin – torej na primer mafini s suhim sadjem namesto z borovnicami! Ko izberete recept, sestavine lepo nadevajte v kozarec – preden kozarce kupite, lahko pripravite za »eno rundo« sestavin in izmerite, v kako velik kozarec gredo. Če je vrh kozarca še malo praznega prostora, nič hudega – zakrili ga boste s kakšnim okrasnim trakom ali na vrh položili listič z navodili za pripravo po slastnem receptu.

4. Sestavine za napitek. Pripravite lahko svojo mešanico kapučina iz instant kave, mleka v prahu, ter čokolade v prahu (poglejte navodila: Kapučino za prijateljice), ali poseben zimski kakav iz instant kakava ter dodatka cimeta. Odrasli se bodo gotovo razveselili tudi začimb za kuhano vino ali grog v kozarcu.

5. »Goljufivi« izdelki. Kje pa piše, da ne morete v trgovini kupiti poceni instant kakava ali kavo (mleto ali v zrnju), ter ju zgolj »prepakirati« v kozarčke? Zakaj ne bi pri čebelarju kupili med in ga zgolj prelili v manjše kozarčke, na njihovo dno pa dali prej še malo mandljev ali orehov? Zakaj ne bi na tržnici kupili zeliščne mešanice za čaj in jo nadevali v kozarčke?

6. Imate doma silikonske modelčke za led? Ali prave silikonske modelčke za čokoladice? Kupite čokolado in naredite čokoladice v obliki zvezdic, medvedkov itd. V modelčke vlijte stopljeno jedilno čokolado, nato pa dodajte še oreščke ali suho sadje. Če modelčkov nimate, lahko naredite čokoladice tudi brez njih (poglejte Kostanjeve čokoladice in Čokolada z oreščki).

7. Različni oreščki. Nadevajte kozarce s pistacijami ali kikirikijem! Pri marsikaterih oreščkih se lahko odločite, ali jih boste podarili v lupini ali brez. Če boste podarili lešnike, jih prej popražite (v ponvi brez maščobe), mandlje lahko naredite v sladkornem oblivu s cimetom, polovičke orehov lahko pomočite v stopljeno čokolado …

8. Suho sadje!

9. Kozarci, ki dišijo? Seveda, kozarec lahko napolnite s potpourijem, ali pa na dno položite kavna zrna, cimet, klinčke ali lep barvni pesek, na to pa dišečo svečko.

10. Kozarce lahko napolnite z različnimi materiali za ustvarjanje in drobnimi igračkami. Deklice se bodo razveselile perlic za nizanje verižic, vsi otroci bodo veseli vrvic za pletenje zapestnic, dobra ideja so elastike in sponke za lase, različne drobne plastične figurice in podobno. V kozarcu so lahko tudi sestavine za izdelavo določenega izdelka – na primer barven papir, flomastri in bleščice, skupaj z navodili za izdelavo okraskov iz papirja.

11. Kadar vam zmanjka časa, lahko kozarce vedno napolnite z bonboni in lizikami iz trgovine. Čokoladni bonboni bodo videti bolj elegantno, lizike in bonbončki, zaviti v pisan papir, pa nekoliko bolj igrivo.

12. Kopalna sol, kopalne kroglice, naravna mila in podobne reči za razvajanje v kopalnici. Podarite jih le, če ste prepričani, da se jih bodo obdarovanci razveselili! (Vsaj pri nas doma te stvari rade stojijo na polici v kopalnici…)