marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Skrivnost beneških mask

Pošlji prijatelju

beneška maškaraFotolia

Italijanska beseda karneval izhaja iz besed za opustitev mesa, saj označuje 40-dnevni post pred veliko nočjo, ko so se ljudje od nekdaj odpovedovali ne zgolj mesu, temveč tudi sadju, jajcem in mlečnim izdelkom. V času pred tem so ljudje nosili maske, kar je prvič zabeleženo že v 13. stoletju. Večinoma zato, da bi lahko ostali anonimni in pri gibanju po mestu ne bi izdajali svojega stanu. Zanimivo je, da so maske nosili celo pri političnem udejstvovanju, ko je bilo še posebej pomembno, da so lahko glasovali anonimno, sicer pa so jih s pridom uporabljali tudi pri obisku igralnic ter drugih javnih prostorov, katerih obisk ni bil vedno časten. Masko je torej lahko nosil vsakdo – tako zaljubljenci, ki so želeli prikriti svoje romance, kot kriminalci, ki so na ta način ubežali pravici.

Beneške maske so še danes nekaj posebnega – verjetno zaradi njihovega baročnega videza, saj so bogato okrašene z zlatimi detajli, perjem in kamni. Tudi karneval je poseben in pripelje v Benetke ogromno turistov, zato si je kar težko zamisliti, da je pred dvema stoletjema skoraj izumrl, v času Mussolinija in njegove stranke pa je bil celo prepovedan.

Beneške maske so doživele tudi svojo Hollywoodsko slavo. V filmu Stanleya Cubricka »Exes Wide Shut«, v katerem sta igrala Tom Cruise in Nicole Kidman, je namreč prikazana tajna združba, ki se zamaskirana v beneške maske in ogrinjala s kapucami predaja orgijam. Ali je to za beneške maske dobra ali slaba »reklama«, pa presodite sami.

V Benetkah je še vedno kar nekaj proizvajalcev ter prodajaln mask, kjer lahko najdete tako razkošne maske za karneval kot takšne, ki so namenjene zgolj okrasju stene, vsekakor pa boste morali za lepo beneško masko seči kar globoko v žep.

Vrste mask

Beneške maske delimo na več stilov, na primer bauta, columbina, moretta, volto ali larva … Nekatere izhajajo iz italijanskega improvizacijskega gledališča, imenovanega Commedia Dell'arte, ki se je pojavil v 16. stoletju. V teh pouličnih gledališčih so se ukvarjali predvsem s tematikami kot so prešuštvo, ljubosumnost, ljubezen in starost, vloge pa so bile precej standardizirane – na primer Harlekin.

Bauta

Najbolj znana oblika beneške maske se imenuje »bauta«, nosili pa so jo tako moški kot ženske. Gre za v osnovi belo masko za celoten obraz, ki je bogato okrašena, k njen pa so nosili še tančico in ogrinjalo s kapuco. Maska je preko čela, oči in ličnic povsem običajne oblike. Ust nima, brada pa je tako izbočena, da je na tem delu med masko in obrazom precej prostora – tako je bilo možno pod masko govoriti in tudi jesti ter piti, ne da bi jo bilo treba sneti in razkriti svojo identiteto.

Columbina

Manjša maska, ki je elegantno prekrila oči in so jo držali k obrazu s pomočjo paličice (držala) oziroma so jo na glavo zavezali s trakom, se imenuje »columbina«. Ime je dobila po igralki Columbini, ki ni želela imeti zakritega celotnega obraza, saj ni hotela zakrivati svoje lepote.

Zdravniška maska

Najbolj nenavadna od vseh je gotovo »medico della peste« oziroma tako imenovana zdravniška maska, ki se je pojavila v času kuge. Gre za masko, ki ima kljun, zaradi česar je še posebej prepoznavna, nosili pa so jo zdravniki – na ta način so se hoteli izogniti okužbi s kugo med obravnavanjem pacientov. (Imeli so tudi druge »zaščitne« ukrepe – obvezna oprema je bila na primer tudi palica, saj so se edino z njo dotikali bolnikov.)

Moretta

To ovalno masko so nosile večinoma ženske, pokrivala pa je osrednji del obraza. Narejena je bila iz črnega žameta, na mestu pa so jo držale kar z zobmi.

Podobni članki