marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Museums.si – idealna pomoč ob kulturnem prazniku

Pošlji prijatelju

ženska pije čaj ob računalnikuFotolia

Ne veste, kaj bi kulturnega počeli na jutrijšnji kulturni praznik? Pokukajte na spletno stran Museums.si ter preverite, kaj se dogaja v naših muzejih in galerijah – ne pozabite, da ima večina na praznik kulture dan odprtih vrat!

Kaj je Museums.si?

Na spletnem naslovu www.museums.si je na voljo osrednji slovenski muzejski portal Museums.si. Na njem se z zbirkami, razstavami in aktualnimi dogodki predstavljajo slovenski muzeji in galerije.

Museums.si je namenjen tako strokovni javnosti, kot tudi vsem drugim, ki jih zanima delo in dogajanje v slovenskih kulturnih ustanovah. Poenostavlja pregled objavljenih zbirk in njihovo iskanje po različnih kriterijih. Omogoča enostaven pregled aktualnih in preteklih razstav. Indeks avtorjev pregledno predstavlja seznam avtorjev, katerih dela so na ogled, z izpostavljenimi avtorji pa želimo življenje in delo slovenskih kulturnih ustvarjalcev prikazati v sliki in besedi. Nastaja tudi pregled vseh slovenskih muzejev in galerij, ponudbo pa bogatijo še strokovni članki in publikacije.

Gre za največji tovrstni portal pri nas, na katerem si že lahko ogledate skoraj 20.000 predmetov iz številnih muzejev in galerij. Museums.si tako informira in poučuje, s tem pa skrbi za promocijo slovenske kulturne dediščine.Je portal, s katerim želijo širši javnosti ponuditi koristne in zanimive informacije s področja kulture, ustanovam s področja varstva kulturne dediščine pa omogočiti objavo muzealij, otvoritev razstav in drugih dogodkov, člankov in publikacij.

Zakaj spletna stran?

Spletno stran je pripravilo podjetje Semantika d.o.o., kjer pravijo:

»V informacijski družbi se kulturi in umetnosti odpirajo nove kreativne in komunikacijske možnosti. Z učinkovito izrabo znanja in tehnologije lahko pripomoremo k izboljšanju varovanja predmetov kulturne dediščine, k večji prepoznavnosti slovenske kulture, k učinkovitejši komunikaciji kulturnih vsebin in posledično k uspešnejšemu varovanju kulturne dediščine v širšem okolju.

Museums.si je portal, s katerim želimo širši javnosti ponuditi koristne in zanimive informacije s področja kulture, ustanovam s področja varstva kulturne dediščine pa omogočiti objavo muzealij, otvoritev razstav in drugih dogodkov, člankov in publikacij. Hkrati predstavljamo slovenske avtorje ter muzeje in galerije.

S portalom Museums.si želimo kulturne vsebine uspešneje predstaviti javnosti, hkrati pa poenostaviti dostop do njih. Trenutno je objavljenih že skoraj 10000 predmetov, ki jih hranijo v različnih muzejih in galerijah v Sloveniji. Želimo si, da Museums.si postane obsežen kulturni portal z bogatim naborom informacij in s številnimi funkcionalnostmi, ki bodo olajšale delo zaposlenim v kulturnih ustanovah, hkrati pa omogočile predstavitev njihovega dela širši javnosti.

Museums.si je dostopen na spletnem naslovuwww.museums.si, pa tudi na www.spletna-galerija.net. Podatke na splet objavljajo muzeji in galerije, ki uporabljajo naš informacijski sistem Galis.«

Komu je portal namenjen?

Museums.si je namenjen:

- kulturnim ustanovam, ki želijo na spletu predstaviti svoje zbirke, razstave, dogodke in druge pomembne informacije ter

- vsem drugim, ki jih zanima dogajanje na kulturno-umetniškem področju: dijakom in študentom, njihovim staršem in profesorjem, raziskovalnim delavcem, ljubiteljem umetnosti – s portalom Museums.si želijo doseči čim širši krog ljudi, obiskovalcem pa ponuditi kar največ koristnih in zanimivih informacij.