marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Eros in Kupid

Pošlji prijatelju

ErosFotolia

Ste tudi vi opazili, da vas konec zime zadenejo puščice ljubezni? Krivdo gre pripisati Erosu in Kupidu, ki se prav rada igrata z našimi srci in nam mešata glave.

Eros

Eros je bog ljubezni v grški religiji. Prvotno je veljal za sina Kaosa, kasneje pa so ga spremenili v sina Afrodite, boginje seksualne ljubezni in lepote, njegov oče pa naj bi bil ali Zevs (kralj bogov) ali Ares (bog vojne in bitk) ali Hermes.

Eros ni zgolj bog strasti, temveč tudi plodnosti. Njegov brat Anteros pa je bog vzajemne ljubezni in je večkrat opisan kot njegov rival.

Eros je največkrat povezan s hrepenenjem (Pothos in Himeros).

Kasnejši pisci so iz Erosa naredili več oseb, tako kot je tudi v rimski religiji obstajalo več Kupidov oziroma Amorjev.

Eros je bil sprva predstavljen kot lep mlad moški s krili, kasneje pa so ga vse bolj pomlajevali in nazadnje je dobil obliko nagajivega otroka (kot Kupid).

Erosov kult je imel center v Boeotiji, kjer so njemu na čast vsako leto praznovali Erotidio, prav tako pa je imel svoje svetišče v atenski akropoli, ki si ga je delil z Afrodito:

Kupid

Kupid je rimski bog ljubezni v vseh njenih oblikah – torej tako vzajemne kot strastne in telesne ljubezni. Je rimski nadomestek grškega Erosa, v poeziji pa pogosto nastopa kot Amor.

Kupid je sin Merkurja (krilatega sla) in Venere, ki je boginja ljubezni.

Večinoma je upodobljen kot krilat otrok z lokom, ki strelja puščice v ljudi – rane puščic pa pri ljudeh povzročijo ljubezenska čustva. Včasih je upodobljen tudi s ščitom, kakšnega je nosil Mars, bog vojne. Morda zato, da bi se nakazalo ironično vzporednost med vojno in ljubeznijo ali da bi se s tem simbolično govorilo o nepremagljivosti ljubezni.

Četudi zlasti v popularni kulturi Kupid velja za nagajivega in brezskrbnega, so nekdaj nanj gledali kot na izjemno pomembnega boga – nenazadnje je ljudem prinašal srečo in združeval pare. Seveda pa je Kupid včasih s svojimi puščicami tudi ponagajal (največkrat po navodilih matere), kar pa se ni vedno dobro končalo, saj so bile spletke tudi v rimski religiji običajno kaznovane.