marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čemu praznujemo 8. marec?

Pošlji prijatelju

ženska kaže s prstomFotolia

Mednarodni dan žena praznujemo že sto let, o njem pa imamo različna mnenja: nekaterim predstavlja le komunistično praznovanje z rdečimi nageljni, drugim boj za mir, tretji pa v njem vidimo dogodek pod okriljem Združenih narodov, ki se ukvarja s pravicami žensk.

Začetnici praznovanja dneva žena sta bili nemška sociologinja Klara Zetkin ter izgnana ruska revolucionarka in feministka Aleksandra Kollontaj, ki sta leta 1911 pripravili prve socialistične proteste žensk v Nemčiji, Avstriji, na Danskem ter v drugih večjih evropskih mestih. Najprej je šlo torej le za demonstracije delavskih žensk, leta 1915 pa je dobil praznik še mirovni pomen. Takrat je Zetkinova v Bernu v Švici organizirala mirovni protest, s katerim so ženske zahtevale konec prve svetovne vojne. In tega protesta so se udeležile ženske z obeh strani vojne vihre ter tako dokazale, da lahko ljudje premagamo politične in narodnostne ovire ter se združimo za mir.

Najbolj znan 8. marec pa se je zgodil leta 1917. Takrat sta Zetkinova in Kollontajeva v St. Petersburgu organizirali tako imenovani ženski »marš za kruh in mir«, ki je povzročil odstavitev carja Nikolaja II. Ta dogodek, ki je potekal med 8. in 12. marcem, se je v zgodovino zapisal kot Februarska revolucija (V Rusiji so namreč takrat še vedno uporabljali gregorijanski, ne pa julijanskega koledarja, zato je bil po njihovem takrat šele konec februarja.).

Kollontajeva se je lahko po revoluciji vrnila v rodno Rusijo, kjer je postala ministrica v prvi sovjetski vladi in pripravila večino sovjetskih zakonov s področja dela in sociale. Prav ona je bila tista, ki je Lenina prepričala, da je 8. marec spremenil v praznik, ki slavi junaške in delavne ženske.

Praznik se je prijel v večini socialističnih držav. Tudi pri nas, kjer smo mu po drugi vojni rekli AFŽ, kar je kratica za »antifašistična fronta žensk«. Vedno smo ga praznovali tako, kot v nekaterih drugih državah praznujejo materinski dan: z rožicami, zgodnejšim odhodom z dela in čestitkami, darili ter nekoliko večjo pozornostjo moških, ki so nam na ta dan pokazali, da nas cenijo kot ženske.