marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

10 navad ljubečih parov

Pošlji prijatelju

poljub, skrit za srcem iz papirjaFotolia

Romantične geste so način, s katerim izražamo svojo ljubezen. Žal pa se jih vse preveč poslužujemo le ob posebnih priložnostih, na primer rojstnih dneh, obletnicah in Valentinovem. Vsekakor nam z izkazovanjem ljubezni na te priložnosti ni treba čakati – navade, ki izkazujejo ljubezen in naklonjenost je smiselno negovati v vsakdanjem življenju, saj gre za navade, ki ohranjajo zvezo.

1

Recite »Ljubim te« vsaj enkrat na dan. Vašemu partnerju veliko pomeni, da sliši takšne besede. (In pozor: nikar mu tega ne recite vedno le takoj po ljubljenju.)

2

Poljubite partnerja za »živijo«in »adijo«. Tudi objem spada zraven.

3

Ne pozabite se obnašati kot na zmenku. Včasih sta s partnerjem hodila na zmenke, sedaj pa že leta živita skupaj in sta pozabila na zaljubljeno obnašanje. Spomnita se, kaj vse sta takrat storila eden za drugega ter bodita na zmenku do konca življenja. Saj veste: naj vam odpre vrata, primakne stol, poravnajte mu kravato, med sprehodom se primita za roke, eden drugemu telefonirajta kar tako, samo da se slišita, partnerju kupite majhno pozornost brez posebnega vzroka, samo da ga razveselite …

4

Ne razburjajte se zaradi drobnih reči. Dovolite lahko, da vas partnerjeve slabe navade vedno znova motijo in spravljajo ob živce – ali pa jih sprejmete ter se naučite, kako se jim izogniti. Vaš partner pozabi zapreti zobno pasto? Kupite še eno in imejte ločeni pasti! Pusti umazana oblačila na tla v kopalnici? Zamižite, ali pa jih poberite ter se ob tem spomnite, kaj vse tudi on stori za vas. Predvsem si ne pozabite vedno znova povedati, da se ne splača kregati zaradi drobnih stvari – saj veste, ko pomislite na vašo ljubezen, narobe obrnjene nogavice gotovo niso tisto, o čemer bi veljajo razpravljati.

5

Osredotočite se na pozitivno. Namesto razmišljanja o tem, kako vas je partner razočaral, pomislite na vse tisto, kar vas je na njemu pritegnilo, kaj vas privlači, s čim vas spravi v smeh in dobro voljo.

6

Kadar ste besni, si vzemite čas. S partnerjem se nikar ne skušajta pogovoriti in razčistiti, dokler je eden od vaju jezen. Bolje si je vzeti nekaj minut, se peljati krog z avtom, se malo sprehoditi, si nadeti slušalke z glasbo, leči ali kar koli drugega – glavno, da se ponovno zberete. Krajši premor pomaga, da se osredotočita na resnično težavo brez jeze, to pa pomeni, da se bosta lahko dejansko pogovorila in pri tem ne bosta uporabljala žaljivk, ki bi jih kasneje obžalovala.

7

Partnerjevih skrivnosti ali slabosti ne uporabljajte proti njemu. Nikoli! Tudi tisto, kar se vam zdi nepomembno, površinsko ali celo simpatično, je lahko zanj precej resno. Naučite se prepoznati reči, ki so vašemu partnerju pomembne, ter o njih nato ne razpravljajte s svojimi prijateljicami, mamo, njegovimi sorodniki … Prav tako teh stvari ne izkoristite v prepirih.

8

Najprej pomislite na svojega partnerja – in če bo tudi on vedno najprej pomislil na vas, potem sta zmagala. Partnerju čim večkrat recite »da« - pojdite z njim na tekmo, v fitnes in podobno. Mu res ne bi ustregli zgolj zato, ker se vam ne ljubi? Raje mu olajšajte življenje ter bodite prijazni in prijetni, pa boste hitro ugotovili, da se tudi on trudi, da bi ga olajšal vam.

9

Spoštujte partnerja. Nikoli o njem nikomur ne recite nič slabega in ga nikar ne opravljajte. Kadar se pogovarjajte s partnerjem, bodite spoštljivi – pogovarjajte se namreč z ljubeznijo svojega življenja.

10

Vsak dan se na novo povežite s partnerjem. Poiščite tisto, kar vama obema ustreza in je lahko namenjeno zgolj vama. Skupaj kuhajta, se med službo dobita na kavi ali kosilu, pojdita zvečer na sprehod, skupaj obešajta perilo, ugasnita televizijo in sena kavču pogovarjajta ob kozarčku vina … Bistveno je, da vsak dan preživita čas skupaj, brez televizije, brez otrok, brez skrbi, ko se lahko pogovarjata, sanjarita in načrtujeta, ali pa zgolj dihata isti zrak in čutita povezanost med vama.