marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Najbolj znani zajčki so … Zajčice!

Pošlji prijatelju

ženska oblečena v zajčico, kostum ni originalenFotolia

Velikonočni zajček je simbol, ki ga poznamo predvsem v krščanskih deželah, prav povsod pa poznajo Playboyev logotip zajčka. Zajčice, ki se (med drugim) skrivajo za njim, pa pravzaprav niso dekleta, ki se pojavljajo na fotografijah te priljubljene moške revije – ne, zajčice si denar pravzaprav služijo v gostinstvu. Zajčic (Playboy Bunnies) torej nikar ne zamenjujte z dekleti, ki pozirajo na osrednjih straneh revije (Playboy Playmates).

Od kod zajčice?

Playbojeve zajčice so natakarice v Playbojevih klubih, ki so se v ZDA razmahnili po letu 1960, danes pa jih najdemo le še na nekaj redkih lokacijah, na primer v hotelu »The Palms« v Las Vegasu, kjer se klub nahaja na 52. nadstropju.

Hugh Hefner, ustanovitelj Playboja, se je zajčic domislil zaradi svojih študentskih let, ki jih je preživel na univerzi v Urbani v Illinoisu. Bilo je v poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko še ni bil mogotec seksualne industrije, temveč je tako kot drugi študentje zahajal v taverno »K zajcu«, ki je bila v lasti Bernarda Fitzsimmonsa, ki pa so ga vsi klicali Bunny (»Zajec«). Gosspod Hefner izvor ideje za zajčice ni nikoli zanikal in v taverni v Illinoisu imajo na častnem mestu razstavljeno njegovo pismo, v katerem »Taverni pri Zajcu« priznava zasluge za svoj navdih.

Zajčji kostumi

Zajčice nosijo kostum, ki ga sestavljajo črn satenast korzet, zajčja ušesa, ovratnik, manšete, črne mrežaste nogavice ter črni salonarji in seveda repek na črnih hlačkah. Vsako dekle je imelo nad desnim bokom pripeto satenasto rozeto, na kateri je bilo napisano njeno ime. Za namene zadnjega odprtega kluba v Las Vegasu so kostum modernizirali, oblikovanje pa so prepustili znanemu modnemu oblikovalcu Robertu Cavalliju.

Uniforma Playbojeve zajčice je bila prva delovna uniforma, ki je bila registrirana in zaščitena pri ameriškem uradu za patente in blagovne znamke, sicer pa so jo vsaki zajčici izdelali po meri. Kadar je bil klub odprt, je morala biti vedno v službi tudi šivilja, ki je skrbela za popravke. Sicer pa so šivilje korzete šivale iz dveh v na prej pripravljenih delov – pripravljeni so bili sprednji deli z različnimi velikostmi košaric za prsi, prav tako pa tudi zadnji deli, nato pa so oba dela zašili tako, da sta se prilegala posamezni zajčici.

Kadar je dekle prenehalo s službo zajčice, je moralo kostum vrniti. Originalne kostume Playboy občasno prodaja na dražbah, najdejo pase tudi v spletni prodajalni »eBay« (kjer gre žal pogosto za ponaredke ter kostume, ki so poškodovani). Za originalen kostum, ki je dobro ohranjen, je treba odšteti preko 10.000 dolarjev, si je pa kostum možno ogledati tudi v dveh muzejih »preko luže« (The Smithsonian ter Chicago History Museum).

Delo zajčic

Zajčice so bile od nekdaj tarča kritik. Zapisano je bilo celo, da dekletom, ki želijo postati zajčice, ne zadostuje zgolj lepota, temveč morajo ustrezati še enemu kriteriju: idiotizmu. Zakaj tako ostre kritike?

V vsakem klubu je za zajčice skrbela »mati zajčica«, ki je bila zadolžena za urnike, zaposlovanje in usposabljanje ter vse ostalo, kar je spadalo k delu. Edino, s čimer se je moral ukvarjati manager kluba, pa je bilo tehtanje. Vsako zajčico so namreč ob prihodu na delo stehtali, pri čemer je njena teža lahko odstopala zgolj za pol kilograma (navzgor ali navzdol). Če je zajčica pridobila ali izgubila več teže, je bilo z njenim delom konec.

Zajčice so bile seveda skrbno izbrane preko avdicij, nato pa jih je čakal naporen tečaj. Morale so se naučiti razlikovati kar 143 vrst alkoholnih pijač ter znati zmešati in dekorirati vsaj 20 različnih koktajlov. Zajčice se z gosti niso smele dobivati na zmenkih (razen, če je imel gost posebno prestižno članstvo v Playboyevem klubu) in tudi v klubu so bila pravila obnašanja strogo določena – gostje se zajčic niso smeli dotikati ter so morali sedeti od njih odmaknjeni na točno določeni razdalji. Zajčice so morale biti vedno urejene tako, da je bil »vsak las na pravem mestu«, sicer so bile kaznovane. Dekleta so se morala naučiti posebnih drž, ki so zagotavljale, da je bil »zajčji« kostum vedno videti idealno tudi, kadar so stregle ali natakale pijačo, določeno je bilo, kako morajo sedeti med počitkom ter kako morajo stati v prisotnosti gostov.

Zajčice so se razlikovale glede na delo, ki jim je bilo dodeljeno v klubu – nekatere so stregle, druge sprejemale goste, jih zabavale, prodajale cigarete … Prava posebnost so bile tako imenovane »Jet Bunnies«, ki so imele vlogo stevardes na Playboyevem letalu.