marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nagelj – prvomajski cvet mnogih pomenov

Pošlji prijatelju

trije rdeči nageljniMN

Nagelj pri nas ni tako priljubljena cvetlica, da bi jo v cvetličarni kupovali za šopke – je pa roža, brez katere si ne znamo predstavljati prvega maja. Rdeči nagelj predstavlja delavski razred in revolucijo, zato na ta dan krasi prsi mnogih ljudi, ki se udeležijo prvomajskih proslav in zborovanj. Pa vendar nagelj, ki ga človeštvo goji že več kot 2000 let in izhaja s področja Mediterana, predstavlja še marsikaj drugega.

Največ nageljnov vzgojijo danes v Kolumbiji. Rastlina zraste do 80 centimetrov visoko in ima mnogo odtenkov – od bele do rožnate in živo rdeče, pa celo rumene in zelene, listi pa so sivozeleni ali modrozeleni. V »originalu« je bil nagelj intenzivne rožnate oziroma »pinki« barve.

Simbolika od tu in tam

Nagelj v svojem najširšem pomenu simbolizira prijateljstvo, rdeč nagelj pa je izraz ljubezni. V ZDA se je uveljavil kot roža ob materinskem dnevu, ki ga praznujejo drugo nedeljo v maju. Če jemati osebe še živa, naj bi na ta dan nosila rdeč, če je že umrla, pa bel nagelj. V ZDA je nagelj pogost tudi kot roža ob porokah.

V Franciji je nagelj roža, ki se jo uporablja ob pogrebih, čeprav nekdaj ni bilo tako – preden je nagelj v večini sveta postal simbol delavstva, je bil namreč cvet kraljevske hiše Bourbonov, torej plemstva. Sicer je v Franciji razširjena tudi legenda, da je nagelj ozdravil Francoze, ki so se z Ludvikom IX. odpravili na križarski pohod in zboleli za neznano boleznijo. Ko je nagelj zaradi tega postal simbol kraljev, si gotovo ni nihče predstavljal, da bo imel v prihodnosti povsem drugačen pomen in bo simbol običajnih, delovnih ljudi.

Grško ime nageljna je »dianthos«, iz besed »božji« in »roža«, torej mu lahko rečemo tudi božanski cvet. Zgodba iz grške mitologije pravi, da je Artemida z nageljni nadomestila oči nekemu pastirju, ki mu je poprej izpraskala oči, nato pa je svoje dejanje obžalovala.

Nagelj je z bogovi povezan tudi v rimskokatoliški tradiciji. Po legendi naj bi se nageljni prvič pojavili ob Jezusovemu križanju, ko so vzklili iz Marijinih solz. Nagelj poleg solz matere v rdeči barvi simbolizira tudi kri in Jezusovo ljubezen.

Nagelj je pogosto tudi napačno razumljen. Zaradi začimbe, ki ji pravimo klinčki oziroma nageljnove žbice, je postal še bolj povezan z Jezusom, saj nageljnove žbice spominjajo na žeblje. Zaradi klinčkov je postal priljubljen tudi kot poročno cvetje, saj veljajo nageljnove žbice za afrodiziak. Vendar pa orientalska začimba, ki ji pravimo nageljnove žbice, v resnici ni povezana s cvetlico, ki ji pravimo nagelj – nageljnove žbice so dejansko posušeni cvetni popki zimzelenega drevesa klinčevca!

Nagelj velja za »narodni cvet« tako v Sloveniji kot v Španiji, hkrati pa je tudi uradna cvetlica ameriške zvezne države Ohio (v spomin na guvernerja McKinleya, ki so ga ubili leta 1901 in je vedno v gumbnici nosil škrlatni nagelj).