marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Tip moke

Pošlji prijatelju

moka in žitoFotolia

Kakšna je razlika med gladko ter ostro moko? Kakšna je moka tipa 400 in kakšna moka tipa 1600?

Kaj je tip moke?

Tip moke določamo pri pšeničnih in rženih mokah, odvisen pa je od vsebnosti mineralnih snovi v moki. Številka tipa pravzaprav določa vsebnost mineralov v miligramih glede na 100 gramov moke.

Največ mineralov (in vlaknin) ima seveda polnozrnata moka, ki je dejansko narejena iz celega zrna, zato je takšna moka tudi najbolj zdrava.

Različni tipi moke

Pšenično moko delimo na tipe:

- tip 400, tip 500 (bela moka);

- tip 850 (polbela moka);

- tip 1100, tip 1600 (črna moka).

Rženo moko delimo na tipe:

- tip 750 (ržena bela);

- tip 950 (ržena polbela);

- tip 1250 (ržena črna).

Gladka ali ostra moka?

Razlika med gladko oziroma ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov, temveč v velikosti delcev moke. Tako imamo tudi ostro moko tipa 400 in 500, le da so delci veliko večji oziroma bližje zdrobu.

Če uporabljate pri peki ostro moko, boste v primerjavi z gladko dobili več testa, to pa bo počasneje vzhajalo. Prav tako je treba pri pripravi testa dodati več vode kot bi jo pri gladki moki.

Pšenična polnozrnata oziroma graham moka

Polnovredno graham moko dobimo tako, da meljemo celo zrnje, z otrobi vred. V primerjavi z belo moko ima mnogo več mineralov ter vlaknin, manj glutena, v njej so vitamini B, A, K in E, beljakovine ter nenasičene maščobne kisline.

Polnozrnata pšenična oziroma graham moka se pokvari hitreje kot bela pšenična moka, zato jo je najbolje hraniti v nepropustni posodi v hladilniku.