marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Test konzervirane tunine

Pošlji prijatelju

konzerva tunine z rožmarinomFotolia

Oljčno olje v tunini je pristno, a različne kakovosti!

Neodvisni primerjalni VIP test tunine v (ekstra deviškem) oljčnem olju, ki ga je Zveza potrošnikov Slovenije objavila v najnovejši številki potrošniške revije VIP, razkriva, da v nobenem od testiranih vzorcev vrednost težkih kovin ni bila presežena. V vseh vzorcih je test potrdil pristnost oljčnega olja, vendar je bilo to zelo različne kakovosti. Prav tako so se vzorci razlikovali po vsebnosti soli in sicer od 0,7 do 1,7g na 100g vzorca.

Kakovost vzorca konzervirane tunine v oljčnem olju je odvisna predvsem od kakovosti osnovne surovine, od mesa tuna. Na to vpliva vrsta tuna, letni čas ulova, njegova prehrana in čistost morja. Zveza potrošnikov Slovenije je v VIP testu zajela naslednje blagovne znamke tunine v oljčnem olju: Almare (Hofer), Blue Mar-Simpex, Calvo, Delamaris, Eva Podravka, Mercator, Ondina, Rio Mare, Safcol, Spar in Tuš ter dve blagovni znamki tune z ekstra deviškim oljčnem olju: Rio Mare in Thon Blanc-Marque repere iz Leclerca.

Ker je v ribah, ki so na koncu prehranjevalne verige (tja sodi tudi tun) vsebnost težkih kovin večja, je ZPS s kemično analizo vzorcev preverjala količina kadmija in živega srebra. Težke kovine so dejavnik tveganja, ki vpliva na naše zdravje. Čeprav v nobenem od preverjenih vzorcev njuna vrednost ni bila presežena, pa v ZPS potrošnikom iz rizičnih skupin, kot so nosečnice, doječe matere in otroci, svetujejo, da so pri uživanju tunine previdni.

Pomemben vidik kakovosti sta tudi kakovost dodanega oljčnega olja in količina soli. Tako je ZPS preverila, ali je oljčno olje, ki je navedeno na pločevinkah, pristno. Prehranska strokovnjakinja ZPS dr. Tanja Pajk Žontar pravi: "VIP test je pokazal, da so vsi vzorci vsebovali označeno vrsto olja, a je bilo le-to iz zelo različnih kakovostnih razredov. Problem je, da pri oljčnem olju nista določena deleža rafiniranega in deviškega oljčnega olja, torej je lahko deviškega olja le za vzorec, hkrati pa tudi ni določena njegova kakovost."

Kot so povedali v ZPS, so se v analizi osredotočili tudi na količino soli v vzorcih, saj je znano, da prevelika količina le-te obremenjuje naše zdravje. Glede na rezultate konzervirana tunina vsebuje različne količine soli, od 0,7 do kar 1,7g na 100g vzorca. Pajk Žontarjeva je izpostavila: "Naši senzorični preizkuševalci so kot primerno slane ocenili vzorce z 1g ali manj soli. Večina vzorcev je vsebovala srednje količine soli."

Cenovni pregled je pokazal, da je razpon cen tunine v konzervi velik, saj se le-te gibljejo od 6,24€/kg za Ondino do 25,39€/kg za Delamaris.

Zveza potrošnikov Slovenije, izjava za javnost, 2. 9. 2010