marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

So jajca res sveža?

Pošlji prijatelju

razbito jajce v kartonuFotolia

Jajca običajno ostanejo sveža dva tedna ter uporabna pet tednov, če jih le pravilno hranite. Žal je tako, da je zakonodaja na tem področju nekoliko ohlapna in jih v trgovinah ni potrebno hraniti v hladilniku – vendar so takšna jajca dejansko slabša in jih marsikdo ne želi uporabiti v jedeh, kjer jajca niso popolnoma toplotno obdelana, ali kjer sta kakovost in videz neke jedi odvisna predvsem od kakovosti (svežine) jajc.

Jajca torej hranite v hladilniku. Najbolje je, da jih imate v originalni embalaži, vendar jih obrnite »na glavo« - torej tako, da je ožji in manj zaobljeni del jajca spodaj. Seveda pa jih lahko zložite tudi v pladnje za jajca na vratcih hladilnika (ali še bolje na polici hladilnika, kjer je bolj hladno). Če boste jajca zložili v pladenj, je z embalaže najbolje z običajnim kulijem na lupino prepisati datum, do katerega je jajce uporabno. Kadar kupite domača jajca od kmeta, ravno tako zapišite datum uporabe, ki naj bo dva tedna od datuma nakupa.

Oznake jajc

Vsako jajce, ki ga kupite v trgovini, ima na lupini odtisnjenih kar nekaj podatkov:

- Oznako vrste reje: prosta reja, hlevska, baterijska.

- Oznako države, iz katere prihaja jajce.

- Registrsko oznako hleva.

Na embalaži boste poleg datuma uporabe ter »proizvajalca« našli še podatke:

- Registrska številka pakirnega centra.

- Kakovostni razred (vedno kupite razred A!).

- Velikost jajca. (Najbolj pogosta so jajca velikosti M (53 do 62 g) in velikosti L (63 do 72 g). V večini kuharskih receptov so uporabljena jajca velikosti L, razen, če je drugače označeno.)

Kako se prepričamo, da je jajce sveže?

V kozarec nalijte hladno vodo in dajte vanj jajce. Če je jajce sveže, bo potonilo na dno in ležalo »na boku«. Če jajce ni popolnoma sveže, bo na dnu stalo pokonci, saj je v njem že večji zračni mehurček. Če je jajce staro, zaradi velike količine zraka v njem ne bo potonilo, temveč bo lebdelo ali celo plavalo na površini vode. Takšno jajce zavrzite!

Svežino jajca lahko določimo tudi po videzu rumenjaka in beljaka. Če je jajce sveže, bo beljak »zamegljen«, ne pa popolnoma prozoren. Prav tako bo gost in kompakten, rumenjak pa bo imel površino pridvignjeno, ne pa v nivoju z beljakom.

Koristni nasveti:

- Jajca, ki niso popolnoma sveža, temveč so stara vsaj en teden, se po kuhanju lažje olupijo.

- Kadar kupujete jajca, vedno odprite embalažo ter se prepričajte, da v njej ni jajc s počeno lupino.

- Ne uživajte surovih jajc, saj so lahko okužena s salmonelo (običajno rumenjak).

- Surovih jajc ne pustite izven hladilnika za več kot dve uri oziroma poleti za več kot eno uro. (To je povsem dovolj, da se segrejejo na sobno temperaturo za uporabo npr. pri peki – še hitreje pa jih ogrejete v topli vodi.)

- Če ima jajce na rumenjaku rdeče pege, ga lahko normalno uporabite.