marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Preveč soli?

Pošlji prijatelju

solFotolia

Odvajanje od soli naj poteka postopoma

Z majhnimi koraki in postopoma lahko zmanjšate svoj dnevni vnos soli. Človeški organizem se v razmeroma kratkem času brez težav prilagodi na nižjo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani.

• Poskusite se odvaditi dosoljevanja – pri kuhi in mizi, v zameno za sol pa začnite uporabljati različna zelišča; sveža, suha ali zamrznjena. Vendar soli ne zamenjujte z s pripravljenimi začimbnimi mešanicami, ki že vsebujejo sol.

• Bodite pozorni na označbe na izdelkih. Čim pogosteje poskusite izbrati živila, ki vsebujejo do 0,3 grama soli na 100 gramov oziroma 0,1 grama natrija na100 gramov.

• Za pripravo mesa in rib uporabljajte marinado.

• Izognite se juham iz vrečk, jušnim kockam, slanim začimbam in podobnim koncentratom.

• Kadar naročate pico, izberite brez slanih mesnih izdelkov ali s sveže pripravljenim mesom namesto z mesnimi izdelki (salame, hrenovke, slanina). Ne naročajte dodatnega sira oziroma drugih slanih dodatkov.

• Izogibajte se prehranjevanju s sendviči itd.

Več informacij na: www.nesoli.si

Inštitut za varovanje zdravja RS, obvestilo za javnost, oktober 2010