Pravilno kuhanje testenin
Skuhajte testenine, ki so ravno prav mehke in se ne sprijemajo.
Pravilni načini kuhanja
Uporabite veliko vode in velik lonec. Naj ima takšno dno, da voda v njemu čim hitreje zavre, saj to pomeni, da bo hitro začela ponovno vreti tudi potem, ko boste vodi dodali testenine.
Vodo posolite, ko zavre. Sol bo izboljšala okus testenin. Za vsakega pol kilograma testenin sta potrebni 1 do 2 žlici soli.
Ko testenine dodate v vodo, jih premešajte, nato pa v času kuhanja pomešajte še nekajkrat, da se ne bi zlepile in na teh mestih ostale trde.
Minuto pred iztekom časa kuhanja testenine poskusite. Sušene testenine morajo biti kuhane, a še vedno čvrste. Če se lepijo na stene lonca, so že kuhane preveč. Za sveže testenine velja, da so kuhane takrat, ko priplavajo na površje lonca. Biti morajo »žvečljive« in enakomerne barve.
Nepravilni načini kuhanja
Večjih testenin, na primer špagetov, nikoli ne lomite. Dajte jih v vodo in po eni minuti premešajte, da se potopijo v celoti.
V lonec z vodo ne dodajajte olja. Olje bo morda res preprečilo, da bi se voda s testeninami penila, ne bo pa pomagalo, da se testenine ne bi sprijele. Če hočete preprečiti sprijemanje, morate paziti, da voda lepo vre, testenine premešati in jih zmešati z omako takoj po kuhanju. Olje je slabo tudi zato, ker prevleče testenine, zaradi česar se kasneje nanje slabše prime omaka.
Vode, v kateri ste kuhali testenine, nikoli vse ne zavrzite. Shranite je 100 ali 200 mililitrov – z njo boste zalili omako.
Testenin po kuhanju nikoli ne spirajte. To odplakne škrob, ki pomaga, da se na testenine prime omaka, prav tako pa testenine ohladi. Spiranje testenin precej poslabša njihov okus.
Podobni članki
- Testenine z jurčki in slanino
(14.09.2014) - Navihane lazanjice
(09.01.2012) - Špinačni lonec s testeninami in oreški
(03.01.2011) - Kuhanje v ekonom loncu
(01.11.2010) - Testenine z mandlji, korenčkom in brokolijem
(29.01.2011) - Hribovska lazanja
(23.02.2012) - Datljev kolač
(05.12.2010) - Popolne solate iz testenin
(17.05.2011) - Hren z jajcem, jabolkom, smetano …
(08.03.2013) - Testenine z blitvo in rikoto
(28.05.2011)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:29.11.2010, 323,809 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 303,621 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 224,799 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 192,761 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 158,891 prikazov