marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravilno kuhanje testenin

Pošlji prijatelju

špageti s paradižnikovo omakoFotolia

Skuhajte testenine, ki so ravno prav mehke in se ne sprijemajo.

Pravilni načini kuhanja

Uporabite veliko vode in velik lonec. Naj ima takšno dno, da voda v njemu čim hitreje zavre, saj to pomeni, da bo hitro začela ponovno vreti tudi potem, ko boste vodi dodali testenine.

Vodo posolite, ko zavre. Sol bo izboljšala okus testenin. Za vsakega pol kilograma testenin sta potrebni 1 do 2 žlici soli.

Ko testenine dodate v vodo, jih premešajte, nato pa v času kuhanja pomešajte še nekajkrat, da se ne bi zlepile in na teh mestih ostale trde.

Minuto pred iztekom časa kuhanja testenine poskusite. Sušene testenine morajo biti kuhane, a še vedno čvrste. Če se lepijo na stene lonca, so že kuhane preveč. Za sveže testenine velja, da so kuhane takrat, ko priplavajo na površje lonca. Biti morajo »žvečljive« in enakomerne barve.

Nepravilni načini kuhanja

Večjih testenin, na primer špagetov, nikoli ne lomite. Dajte jih v vodo in po eni minuti premešajte, da se potopijo v celoti.

V lonec z vodo ne dodajajte olja. Olje bo morda res preprečilo, da bi se voda s testeninami penila, ne bo pa pomagalo, da se testenine ne bi sprijele. Če hočete preprečiti sprijemanje, morate paziti, da voda lepo vre, testenine premešati in jih zmešati z omako takoj po kuhanju. Olje je slabo tudi zato, ker prevleče testenine, zaradi česar se kasneje nanje slabše prime omaka.

Vode, v kateri ste kuhali testenine, nikoli vse ne zavrzite. Shranite je 100 ali 200 mililitrov – z njo boste zalili omako.

Testenin po kuhanju nikoli ne spirajte. To odplakne škrob, ki pomaga, da se na testenine prime omaka, prav tako pa testenine ohladi. Spiranje testenin precej poslabša njihov okus.

Oglašujte pri nas