marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Oreščki – lastnosti in uporaba

Pošlji prijatelju

pistacije, akažu, pekani, pinjole, mandljiFotolia

Oreščke smo včasih uporabljali večinoma za peko, danes pa jih vse bolj uživamo kot prigrizek, saj so pravi zaklad energije. S prihodom eksotičnih kuhinj jih uporabljamo tudi kot dodatek jedem, na primer mesu, enolončnicam in solatam. Ker so bogati z beljakovinami, vlakninami, kalcijem, nenasičenimi maščobami in drugimi zdravimi hranili, je priporočljivo, da jih uživamo vsak dan.

Sami imate med vsemi oreščki gotovo tiste, ki so vam še posebej pri srcu, kot tiste, ki jih ne marate. Kateri pa so tisti, ki so še posebej zdravi in hranljivi, ter kako jih najbolje uporabiti?

Mandlji

Mandlji imajo več vlaknin, beljakovin ter drugih zdravih hranil kot kateri koli drugi oreščki, med drugim pa so zdravi za srce. Če hočete izboljšati njihov blagi okus ter teksturo, ki se jo sicer lahko včasih žveči v nedogled, jih prepražite (v ponvi brez maščobe). Kadar potrebujete bele mandlje brez kožice, stresite mandlje v vrelo vodo in počakajte, da kožice nabrekne, nato pa vsak mandelj stisnite med prsi in sredica bo kar poletela ven. Narezani, nasekljani ali mleti mandlji se dobro podajo k zelenjavi, na primer zelenemu fižolu in cvetači. Lahko pa jih tudi dodate maslu in naredite okusen namaz. Najboljši mandlji so veliki ploščati španski mandlji imenovani marcona, ki imajo slajši okus in več maščobe.

Indijski oreščki oz. akažu

Indijski oreščki so oreščki tropskega zimzelenega drevesa, katerih lupina vsebuje močno dražeče olje – zato se vedno prodajajo že izluščeni. Kljub kremastemu okusu in teksturi, ki je posledica visoke vsebnosti škroba, vsebujejo manj maščobe kot večina drugih oreščkov. Indijski oreščki so del jedi z mesom, sadjem in zelenjavo v različnih azijskih kuhinjah, zmešate jih lahko z maslom ali medom in kislo smetano ter dobite okusen namaz, redkeje pa se uporabljajo pri peki.

Lešniki

Lešnike so včasih masovno gojili v okolici Neaplja (od tu tudi poimenovanje napolitank), danes pa jih večina prihaja iz nasadov v Turčiji. Najbolje teknejo skupaj s kavo, čokolado in bananami, veliko pa se jih uporabi v raznih lešnikovih oziroma čokoladnih namazih. Uporablja se jih za sladice ter kot dodatek mlečnim jedem in žitaricam, z mesom pa bolj redko. Lešniki imajo precej grenko kožico, zato jo je najbolje odstraniti ter okus lešnikov izboljšati s praženjem v ponvi.

Arašidi oz. kikirikiji

V nekaterih delih sveta, zlasti v ZDA, so arašidi najbolj priljubljeni oreščki – vendar pa, tehnično gledano, sploh ne spadajo med oreščke, temveč med stročnice (zato tudi nekoliko spominjajo na grah). Večina pridelanih arašidov se sicer uporabi za pridelavo zdravega arašidovega olja ali za arašidovo maslo, cele ali nasekljane pa uporabljamo tako pri peki slaščic kot v azijski kuhinji.

Pekani oz. ameriški orehi

Pekani, ki so videti kot nekoliko skupaj stisnjena in nekoliko manj nagubana orehova jedrca, imajo zaradi visoke vsebnosti maščobe bogat, kremen, maslen okus. Uporabljali so jih že ameriški staroselci, ki so iz njih v kombinaciji s kajenskim poprom in drugimi ostrimi začimbami pripravljali okusne jedi. Danes se pekani uporabljajo večinoma za slaščice. Pekane je najbolje kupiti oluščene. Če jih kupite v lupini, naj bo ta cela – lupine so namreč nekoliko mehkejše in z lahkoto počijo, zato se notranjost rada pokvari.

Pinjole

Pinijini oreščki so videti kot rumenkaste solzice, pridobiva pa se jih iz storžev pinij – torej se nekateri z domačimi lahko sladkajo tudi pri nas. Vsekakor je proces pridobivanja oreščkov iz storžev zelo počasen (zorijo 3 leta), zato so pinjole precej drage. Okus je precej prefinjen in se prileže tako v sladicah kot k mesu ali v solati, najbolj znana pa je gotovo omaka pesto, ki je narejena iz pinjol, oljčnega olja, bazilike in parmezana. Če boste pinjole pražili, da bi izboljšali okus, bodite pazljivi, saj se namreč hitro zažgejo.

Pistacije

Pistacije prihajajo s Srednjega Vzhoda. Lupina je kožne barve – tiste z rdečimi lupinami so obarvane. Orešček je bledo zelen zaradi klorofila in bogat s kalcijem. Če kupujete neoluščene pistacije, se izognite tistim z zaprto lupino – to je znak, da notranjost ni zrela. Pistacije se uporabljajo tako pri pripravi mesa kot pri sladicah. Znane so baklave s pistacijo ter marcipan iz pistacij, ki se uporablja za Mozartove kroglice.

Orehi

Orehi so bogati z maščobnimi kislinami omega-3, zaradi česar se radi pokvarijo (postanejo žarki) in zato niso primerni za uporabo v čokoladah. Orehe je najbolje hraniti v hladilniku ali zamrzovalniku. Večinoma se uporabljajo za sladice, pa tudi za omake (na primer za testenine). Nekaterim ljudem orehi ne prijajo, ker jih po njih peče zgaga.

Oglašujte pri nas