Mocarela
Fotolia
Bivolja ali kravja mocarela?
Prava mocarela je narejena iz mleka vodnega bivola, njen okus pa je visoko cenjen. Mleko vodnega bivola je približno trikrat dražje od kravjega, zato je tudi ta vrsta mocarele precej dražja, poleg tega pa vodne bivole redijo predvsem v Italiji (in nekaj tudi v Bolgariji), zato je k nam vedno uvožena. Mocarela, ki je poceni, je torej običajno narejena iz kravjega mleka.
Mleko vodnega bivola ima izredno veliko maščobe ter kaseina, zato ga je v surovi obliki skoraj nemogoče uživati.
Prava mocarela ima od 40 do 45 odstotkov maščobe, čeprav dobite danes tudi mocarelo z nižjo vrednostjo maščob.
Hranjenje mocarele
- Sveža mocarela je najboljša pri sobni temperaturi, pri kateri najbolje razvije svoj okus in vonj. Iz hladilnika jo vzemite dve uri preden jo nameravate postreči.
- Industrijsko pripravljeno mocarelo je možno celo zamrzniti za pol leta, vendar to storite le, če jo boste kasneje uporabili za kuho. Po odmrznitvi se bo namreč drobila in bo precej suha.
- Tako svežo kot industrijsko pripravljeno mocarelo hranite v hladilniku.
- Mocarela z manjšim deležem maščob vsebuje veliko več vode, na kar je dobro pomisliti, kadar želite iz nje pripraviti gosto in »smetanasto« omako.
- stran 1
- stran 2
Podobni članki
Kruhki z breskvami in mocarelo
(28.08.2012)Solata s figami in pršutom
(10.08.2011)Topli kruhki s korenčkom in mocarelo
(04.09.2012)Kruhki s kakijem in sirom
(18.11.2013)Vrtna pica
(05.07.2011)Pita s šparglji in kozicami
(28.12.2010)Zrezki po italijansko
(08.01.2011)Vrste kave
(05.10.2014)Vzdrževanje likalnika
(05.11.2010)Osnovni recept za lazanjo
(30.11.2010)
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:01.12.2010, 329,973 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,783 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,658 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,596 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,757 prikazov