marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Mocarela

Pošlji prijatelju

mocarelafotolia

Mocarela (mozzarella) je sir, ki ni zoren, in ga večina pozna s pice oziroma v cvrti obliki. V surovi obliki je prav poseben in ga lahko uporabljamo za solate, pri pripravi mesa, perutnine, morskih jedi in zelenjave.

Sveža mocarela

Kroglice sveže mocarele so naprodaj v slanici ali vodni raztopini, kar jim pomaga ohraniti svežino in obliko. So gladke, mehke, nekoliko sladke ali slane ter z značilnim okusom po mleku, tekstura pa je kremasta. Najboljša mocarela je bivolja, ki je precej bolj cenjena od tiste iz kravjega mleka ter ima zato tudi višjo ceno.

Manjše kroglice mocarele, ki imajo premer okoli treh centimetrov, so na voljo tudi marinirane v olivnem olju z zelišči, prav tako pa je mocarela lahko prekajena ali oblikovana okrog koščka masla, zvita skupaj z olivami, pršutom, šunko, na soncu sušenimi paradižniki, lističi bazilike …

Kadar v trgovini kupite svežo, neembalirano mocarelo, jo hranite v slanici ter zaužijte v dveh ali treh dneh. S staranjem dobi nekoliko bolj kisel in celo grenak okus.

Industrijsko obdelana mocarela

Mocarela iz masovne proizvodnje je v primerjavi s svežo bolj suha, ima slabši okus, njeno »meso« pa je bolj gumijasto. Takšna mocarela je bolj čvrsta, vendar se kljub temu dobro topi in je odlična za pripravo omak ter jedi v pečici. Industrijsko pripravljeno mocarelo dobite tudi z manj maščobami, če je dobro zaprta v slanici, pa je uporabna do štirih tednov.

Oglašujte pri nas