marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Mlečni izdelki – svežina in hranjenje

Pošlji prijatelju

ženska pije mlekoFotolia

Mlečni izdelki imajo označen datum, do katerega so uporabni, vendar je to pravzaprav datum, ki označuje konec njihovega vrhunca kakovosti, ne pa dejanski dan, ko izdelek postane neprimeren za uživanje oziroma pokvarjen. Ker so načini priprave in obdelave mlečnih izdelkov različni, so tako tudi datumi trajanja živil različni glede na vrsto izdelka ter proizvajalca.

V prodajalnah morajo mlečne izdelke, ki jim je pretekel datum, odstraniti iz prodaje, če preteče datum izdelku v vašem hladilniku, pa seveda ni potrebe, da bi ga takoj zavrgli. Mlečni izdelki so primerni za uživanje vsaj še nekaj dni, nekateri pa tudi več tednov po tem, ko jim poteče datum – seveda pod pogojem, da ste jih primerno hranili. Če mlečni izdelek ni stal na sobni temperaturi, temveč ste ga imeli ves čas v hladilniku ter je še vedno zaprt v originalni embalaži, potem ga uživajte brez skrbi, dokler se ne pojavijo jasni znaki propadanja: neprijeten vonj, neobičajen okus ali sprememba v videzu (razbarvanje,plesen, sprememba gostote). Če glede mlečnega izdelka niste prepričani, ali je še primeren za uživanje ali ne, velja pravilo »bolje preprečiti kot zdraviti« - izdelek raje zavrzite, da si ne nakopljete prebavnih in drugih težav.

Sveže mleko

Sveže pasterizirano mleko je običajno uporabno od 5 do 12 dni, povprečje pa je 7 dni. To pomeni, da je najbolje kupiti mleko, ki je glede na datum uporabno še vsaj 3 dni – tako ga boste gotovo lahko pravočasno porabili, če seveda ne kupite prevelike količine. Sveže mleko naj bo zadnja stvar, ki jo kupite v trgovini, da boste z njim čim prej doma in ga boste lahko pospravili v hladilnik. Kadar je mleko v trgovini v odprtem hladilniku, vzemite raje tistega, ki je v hladilniku spodaj, ne pa na višjih policah, doma pa ga v hladilniku hranite pri štirih stopinjah.

Svežega mleka nikoli ne puščajte na sobni temperaturi. Če ga za obrok prelijete v vrč, neuporabljene količine nikoli ne zlivajte nazaj v originalno embalažo. Ko imate mleko enkrat v vrču oziroma ste ga kupili v steklenici ali plastenki, ga nikoli ne puščajte v bližini oken, saj sončna svetloba namreč uničuje riboflavin (vitamin B2).

Mleko je možno tudi zamrzniti, saj to ne vpliva na njegovo hranilno vrednost, res pa je, da pride do sprijemanja beljakovin v majčkene kepice. Mleko ne imejte zamrznjeno več kot 30 dni, odmrznite pa ga v hladilniku, ne pri sobni temperaturi!

Maslo

Maslo je običajno uporabno dva do tri mesece, najbolje pa ga je uporabiti v štirih tednih. Soljeno maslo je uporabno še nekoliko dlje, vendar pa v primerjavi z nesoljenim (ki je lahko zamrznjeno 9 mesecev) ni priporočljivo, da ga zamrznete – hitro dobi okus po žarkem. Maslo je tako v hladilniku kot v zamrzovalniku priporočljivo hraniti v zračno nepropustni posodi, da ohrani okus.

Smetana

Običajna sladka smetana naj bi bila obstojna do dva tedna, če je le zaprta. Za stepanje je vedno bolje uporabiti smetano, ki ni povsem sveža – smetana se namreč sama od sebe gosti, ko stoji v hladilniku. Ultra pasterizirana sladka smetana je lahko obstojna tudi do 90 dni.

Kisla smetana nastane z dodajanjem kultur smetani, v kateri je 18 do 20% mlečne maščobe. Datumi na kislih smetanah so različni, rok uporabe je lahko tudi dva meseca, vendar velja, da je kislo smetano najbolje uporabiti v štirih tednih.

Mladi siri in skute

Medtem, ko so starani zoreni siri uporabni izjemno dolgo, to za mlade sire običajno ne velja. Najbolje jih je uporabiti v roku treh tednov, še zlasti, če gre za sir/skuto z dodatki sadja ali zelenjave. Kadar je mlademu siru ali skuti dodana sol, se datum uporabe podaljša.

Jogurt

Trajanje jogurta določajo proizvodna metoda ter sestavine. Naravni jogurt in jogurt, ki je pasteriziran pred dodatkom mlečnih kultur, sta običajno uporabna manj časa kot jogurti, ki so jim najprej dodane kulture za fermentacijo, šele nato pa so pasterizirani. Jogurti so lahko uporabni tudi do dveh mesecev, vsekakor pa velja, da je jogurt varen za uživanje tudi še teden dni po preteku datuma.

Uporaba po odprtju embalaže

Kako dolgo je mlečni izdelek uporaben po odprtju, je odvisno od kar nekaj dejavnikov:

- Kako blizu datumu izteka uporabnosti je bil izdelek odprt.

- Kolikokrat smo embalažo odprli in spet zaprli.

- Kako dolgo je vsakič izven hladilnika.

- Ali je izdelek kdo užival naravnost iz embalaže. Če izdelek uživamo naravnost iz embalaže, se vanj vnesejo bakterije iz naših ust, zaradi česar se hitreje pokvari. Če izdelek ni v embalaži, v kateri je zgolj količina za enkratno uporabo, želeno količino vedno predevajte v drugo posodico s čisto žlico.

Zamrzovanje mlečnih izdelkov

Kadar zamrznemo skuto, se v njej naredijo ledeni kristali, zaradi katerih ta nabrekne, običajna struktura vlaken pa se polomi. Odmrznjena skuta je zato vodena in nima lepe strukture. Če jo zamrznete, jo uporabite za peko in pred uporabo dobro odcedite.

Kisle smetane ni priporočljivo zamrzovati, saj se spremeni njena gostota in videz – postane kepasta in vodena. Nekoliko bolje se obnese zamrzovanje kisle smetane z nižjim deležem maščobe.

Sladka smetana, ki je bila zamrznjena, se ne bo lepo stepala – zamrznite jo le, če jo boste uporabili za peko ali kuho.

Mleko in maslo lahko zamrznete in nato odtajate v hladilniku (čeprav mleko nekoliko spremeni strukturo). Jogurt, ki ga zamrznete, postane odličen sladoled, če ga boste odmrznili, pa bo izločil vodo.