marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kapre

Pošlji prijatelju

kapre v kozarcu in skodeliciFotolia

Kapre niso plod, temveč cvetni popek mediteranskega grma kaprovca (Capparis spinosa), ki ima sicer velike okrogle liste in cveti z velikimi, belimi ali belo vijoličnimi cvetovi. Uživamo jih predvsem z mesom (hladnim ali toplim) ter ribami in morskimi sadeži. Surovih ne jemo, vedno uporabljamo zgolj vložene, prav tako jih največkrat uporabljamo hladne, saj s segrevanjem postajajo še bolj slane. Užiten je tudi plod kapre, različni deli rastline pa se uporabljajo v kozmetiki in medicini.

Kaprovci se intenzivno gojijo nekje od leta 1980 dalje, nasadi pa so večinoma v Maroku, Španiji,

popki in cvet kaprovcaFotolia

Turčiji, Cipru in na nekaterih italijanskih otokih, saj je za rast potreben spomladanski dež in zelo suho poletje.

Popki kaprovca so v času obiranja olivno zelene barve. Obrane popke se vloži v sol ali v mešanico soli in kisa. Kapre nato razvijejo močan okus, ko se iz njih sprosti olje (glukokaparin). Pri tem se na površju kaper pogosto tvorijo bele pikice, kar je povsem normalno.

Kapre v kuhinji

Soljene ali vložene cvetne popke kaper uporabljamo predvsem kot začimbo ali dekoracijo, pogosto v ciprski, italijanski (zlasti sicilijanski) in malteški kuhinji. Tudi sadeži kaprovca (kaprove jagode) se uporabljajo na enak način.

Kapre so ena izmed sestavin za tatarsko omako, pogoste so na picah, v riževih in testeninskih solatah, z lososom, z njimi se včasih nadomesti olivo v martiniju.

V Grčiji nasolijo in shranijo tudi liste kaprovca ter jih uporabljajo za solate.

Kadar kupujete kapre, preverite njihovo velikost. Najboljše so najmanjše, ki merijo do 7 mm, medtem ko imajo največje tudi 14 milimetrov in več.

Kapre je potrebno uživati zmerno. Res, da je v njih veliko vitamina C in železa, vendar že s 100 g kaper zelo presežemo dnevno priporočljiv vnos soli.